Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mérsékelte harci tevékenységét az arab koalíció Jemenben

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2018. július 3. 18:10

Mérsékelte harci tevékenységét a Jemenben beavatkozó, Hodeida kikötővárost ostromló Szaúd-Arábia vezette katonai koalíció, hogy időt adjanak Martin Griffiths-nek, az ENSZ jemeni különmegbízottjának meggyőzni a húszi lázadókat a városból történő feltétel nélküli kivonulásról – közölte július 1-én Anvar Gargas, a koalíciós tag Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere.

Az Irán támogatását élvező jemeni síita lázadók június 22-én jelezték, hogy hajlandóak lennének az ENSZ igazgatása alá helyezni a kormányerők és a nemzetközi koalíció által ostromlott Hodeida városát. Martin Griffiths a húszik tárgyalási szándékának megnyilvánulása miatt a lázadók kezén lévő jemeni fővárosban, Szanaában és a szaúdi Dzsiddában is járt emiatt, illetve tárgyalt Jemen nemzetközileg elismert elnökével, Abed Rabbó Manszúr Hádival is. A jemeni kormány azt követeli, hogy a lázadók feltételek nélkül, teljesen vonuljanak ki Hodeidából.

Gargas a Twitteren írt üzenetében erősítette meg vasárnap, hogy a szórványos harcokat leszámítva, a koalíció június 23. óta csökkentette harci tevékenyéségét, időt adva az ENSZ-megbízottnak a tárgyalások lebonyolítására. „Reméljük sikerrel jár" – írta a külügyminiszter. Hozzátette: az utóbbi héten azzal a céllal minimalizálták a harci tevékenységet, hogy megkíméljék a civil lakosságot, de közben folyamatosan nyomást gyakoroljanak a húszikra.

A szaúdi vezetésű koalíció június 13-án rohamozta meg Hodeidát, és – az emírségek hivatalos hírügynöksége szerint – egy hét alatt elfoglalta a város repülőterét. A két hete folyó harcokban 429 civil vesztette életét az ENSZ adatai szerint. A 600 ezer lakosú Hodeida kikötőjén keresztül érkezik Jemenbe az élelmiszersegélyek 70 százaléka, illetve a humanitárius és olajszállítmányok legnagyobb része. Lise Grande, az ENSZ Jemenért felelős humanitárius koordinátora korábban arra figyelmeztetett: legalább 250 ezer civil veszítené el mindenét, akár az életét is, ha elhúzódna az ostrom.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síita lázadók és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A síita felkelők 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.