Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mexikóban önbíráskodó katonákat vette őrizetbe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 27. 10:58

Egy önbíráskodó katonatisztet és hét katonát vettek őrizetbe a mexikói hatóságok az ország déli részén júniusban történt vérengzéssel összefüggésben – közölte helyi idő szerint szeptember 25-én, csütörtökön a védelmi minisztérium.

A tárca közleménye szerint mind a nyolcan részt vettek a június 30-i vérengzésben a fővárostól délnyugatra fekvő San Pedro Limon településen. Jelenleg egy mexikóvárosi börtönben tartják fogva őket katonai fegyelem és szolgálat megsértése, illetve parancsmegtagadás vádjával.

A bűncselekmény után egy nappal a védelmi minisztérium arról tájékoztatott, hogy a katonák járőröztek, amikor egy raktárnál fegyveresek tűzet nyitottak rájuk. A tűzharcban huszonkét feltételezett bűnöző – köztük egy nő – meghalt, illetve egy katonai megsebesült. A katonáknak sikerült három, a fegyveresek által korábban elrabolt nőt kiszabadítani, és lefoglaltak sok lőfegyvert – állította akkoriban tárca.

A helyszínen járó tudósítók azonban gyanút fogtak, hogy az áldozatokat falhoz állítva végezhették ki. A minap egy asszony, aki szemtanúja volt a történteknek, közölte, hogy a tűzharcban csak egy ember halt meg, a többieket azután ölték meg, hogy megadták magukat. Lelőtték 15 éves lányát is, aki a lábán megsebesült: a földön feküdt, amikor golyót eresztette belé.

Az amerikai külügyminisztérium és nemzetközi emberi jogi csoportok követelték a nyomozás lefolytatását az esettel kapcsolatban.