Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Miért hal meg annyi afgán katona?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 9. 13:08

Azért növekszik az afgán biztonsági erők halottainak száma, mert a szövetségesek kivonulásával a helyi hadsereg vette át a vezető szerepet a tálib szélsőségesek elleni harcban – jelentette ki november 7-én, pénteken az Afganisztánban tartózkodó Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

A héten nyilvánosságra hozott adatokból kitűnik, hogy az afgán biztonsági erők – a hadsereg és a rendőrség – idén eddig több embert veszítettek, mint tavaly egész évben. A különbség 6,5 százalékos. Ebben az évben 4634-en haltak meg a bevetésekben, míg tavaly 4350-en.

„A veszteségek növekedése azt tükrözi, hogy az afgán erők most már az élvonalban vannak" – hangoztatta Stoltenberg. Hozzátette, hogy az észak-atlanti szövetség az afgánokkal együtt áttekinti az afgán biztonsági erők szerkezetét és összetételét, továbbá megtesz minden azért, hogy csökkentse veszteségeik mértékét.

A NATO 4,1 milliárd dollárnyi támogatást nyújt évente az afgán védelmi erőknek, hogy kifizessék a katonák bérét, felszereléseket vásároljanak és kiképzéseket tartsanak.

A NATO vezette afganisztáni nemzetközi haderő (ISAF) 13 esztendővel ezelőtt kezdődött megbízatása idén december 31-én lejár. A közép-ázsiai ország biztonságának fenntartásáért viselt felelősséget teljes mértékben átveszik az évek óta nyugati segítséggel fejlesztett és kiképzett afgán biztonsági erők. Az ISAF harci küldetése helyébe új, nagyságrendekkel kisebb létszámú nemzetközi misszió lép, amely a kiképzésre, a tanácsadásra és a támogatásra összpontosít, nem közvetlenül a harci feladatokra.

A NATO norvég főtitkára első alkalommal tartózkodik Afganisztánban azóta, hogy október elsején hivatalba lépett. Látogatása során csütörtökön tárgyalt Asraf Gáni afgán elnökkel, míg pénteken a kelet-afganisztáni Herát városába repült, ahol a Camp Arena olasz támaszponton az elesett szövetséges katonákra emlékeztek. Ötvenhárom olasz katona vesztette életét a közép-ázsiai országban.