Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Montenegró NATO-tagsága tovább erősíti az európai védelmet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. június 7. 20:10

Montenegró teljes jogú NATO-tagsága tovább erősíti a katonai szövetség európai védelmét – jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár Brüsszelben, Montenegró NATO-csatlakozása alkalmából tartott ünnepség előtt június 7-én, szerdán.

Stoltenberg elmondta, a bővítés azt mutatja, hogy a NATO kapuja nyitva áll. Minden ország, amely végrehajtja a szükséges reformokat, fejleszti védelmét és biztonságát, eleget tesz a jogállamiság követelményeinek, továbbá megerősíti igazságszolgáltatását és demokratikus intézményeit, társulhat a katonai szövetséghez, mivel a NATO békefenntartó célkitűzése szempontjából fontos, hogy védelmi tevékenységét szövetségesei által fenntartsa és kiterjessze.
Hangsúlyozta, a NATO nagyra értékeli Montenegrót, a bővítéssel elismeri a szövetségnek nyújtott egyedülálló hozzájárulását, mivel a nyugat-balkáni ország bizonyította elkötelezettségét az euro-atlanti integráció iránt. A főtitkár gratulált a montenegrói kormánynak és az ország népének az függetlenség kikiáltását követően kezdődött csatlakozási folyamat elmúlt tizenegy évében elért eredményekhez. Stoltenberg beszédében reményét fejezte ki, hogy a bővítés ösztönzőleg hat a többi tagországra és eleget tesznek a védelmi kiadások emelésére tett kötelezettségvállalásaiknak.

Filip Vujanovic Montenegró elnöke aláhúzta, a csatlakozás országa stabilitását és elkötelezettségét mutatja és a katonai szövetség nyitottságát az új és megbízható partnerek befogadására. Montenegró teljes körűen hozzá fog járulni a NATO célkitűzéseihez.
Hozzátette, a NATO-tagság Montenegró számára egy út kezdetét jelenti, amely további fejlődéséhez vezet hozzásegítve az országot az európai integrációhoz.
Beszédében köszönetet mondott mindazon tagállamoknak – külön megemlítve Magyarországot -, amelyek segítették Montenegró tagfelvételét mindvégig ösztönözték a csatlakozási folyamat előrehaladtát és mihamarabbi befejezését.

Srdjan Darmanovic montenegrói külügyminiszter hétfőn, Washingtonban helyezte letétbe Montenegró csatlakozási okmányát az Észak-Atlanti Szerződéshez, s ezzel az ország hivatalosan is a NATO 29. tagállama lett.
A mintegy 650 ezer lakosú Montenegró és a NATO között 2006 novemberében kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások. Noha az országnak nagyon kicsi a hadserege, stratégiailag fontos fekvésének köszönhetően a NATO ezt követően az egész Adriai-tengert a befolyása alatt tarthatja. A tengerparton fekvő országok közül ugyanis Olaszország, Horvátország és Albánia is a katonai szövetség tagja.

A NATO-t a hidegháborús fegyverkezés idején, 1949. április 4-én alapították Washingtonban. Az alapító tagok között volt az Egyesült Államok, Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Izland, Kanada, Luxemburg, Norvégia, Olaszország és Portugália.
Magyarország – Csehország és Lengyelország mellett – 1999-ben csatlakozott a katonai tömbhöz. Montenegró felvételét követően a csatlakozásra váró államok között van Georgia és Ukrajna. Macedónia a Görögországgal folytatott névvitája miatt ez idáig nem kapott meghívást a szövetségbe.
A NATO fő célkitűzései között szerepel, hogy a tagállamok minden politikai és katonai eszközt igénybe vesznek a tagországok szabadságának és a biztonságának megőrzése érdekében.