Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Most már biztos, hogy meghalt az Iszlám Állam hírhedt hóhéra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. január 20. 22:21

A terrorszervezet január 19-én, kedden megerősítette, hogy tavaly novemberben Dzsihád Johnt megölte egy amerikai dróncsapás.

2015. november 12-én „végre mártírhalált halt Allah ügyéért, amit oly régóta áhított" – ezt írták az Iszlám Állam hivatalosnak mondható netlapjában, a Dabiqban. Rakka városában semmisítette meg dróncsapás az autót, amelyben Dzsihád John ült, és azonnal végzett vele.

A férfi az Iszlám Állam több propagandavideójában túszok torkait vágta el, és elrettentő „kirakathóhéra" volt az Iszlám Államnak.

Dzsihad John mozgalmi neve Abu Muharib al-Muhadzsir volt. A férfit valójában Mohammed Emwazinak hívták, brit állampolgár volt, kuvaiti apával és jemeni anyával. 1994-ben, hatévesen került családjával bevándorlóként Angliába, azon belül Londonba, ahol számítógépes programozónak tanult. Az Iszlám Állam dicshimnusszal felérő nekrológjában megjegyzi, hogy Dzsihad John állítólag gyűlölte a londoni életet.

Volt túszok a férfit vérszomjas pszichopataként írták le.

Tavaly novemberben egyébként az Egyesült Államok „majdnem biztosra" mondta, hogy dróncsapással sikerült végeznie Dzsihád Johnnal. Steve Warren ezredes, az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalíció szóvivője azt mondta, hogy Dzsihád Johnt egy amerikai drónról kilőtt, Hellfire típusú rakéta ölte meg a szíriai Rakka városban, egy kocsiban.