Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva aggodalmát fejezte ki Ankarának

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. szeptember 2. 8:20

Oroszország aggodalmát fejezte ki Szergej Lavrov külügyminiszter telefonon török hivatali partnerének, Mevlüt Cavusoglunak a török fegyveres erők és az Ankara által ellenőrzött ellenzéki fegyveresek észak-szíriai műveletei, valamint azoknak a szíriai konfliktus rendezési folyamatára gyakorolt hatása miatt – közölte augusztus 31-én, szerdán az orosz diplomáciai tárca. A külügyminiszterek kapcsolatfelvételét a török fél kezdeményezte.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán kijelentette: Moszkva figyelemmel kíséri a török hadsereg szíriai akcióit, és arra szólítja fel a török felet, hogy egyeztesse hadműveleteit a szíriai hatóságokkal. „Figyelemmel követjük a török fegyveres erők akcióit Szíria északi részén. Feltétlenül osztozunk a Török Köztársaság törekvésében, hogy harcol az Iszlám Állam képében jelentkező nemzetközi gonosz ellen, de szeretnénk újra felhívni a figyelmet a nemzetközi jog betartásának szükségességére és arra, hogy egy szuverén állam területén bármilyen harci cselekményt egyeztetni kell az adott ország törvényes kormányával" – mondta a szóvivő.

Zaharova egyúttal arra hívta fel Ankarát, hogy csapatai a terrorelhárítási művelet során válogassák meg a célpontjaikat, és ne mérjenek csapásokat a szíriai kurdok állásaira, akik szintén az IÁ ellen harcolnak. A szóvivő szerint a legfontosabb feladat az, hogy a terrorfenyegetés ellen egységfontban lépjenek fel az érdekelt felek.

A szóvivő szerint Moszkva abban bízik, hogy a Darajában szerzett tapasztalatokat – a kormánycsapatok által ostromgyűrűbe vont damaszkuszi elővárosban az iszlamisták számára lehetővé tették, hogy háborítatlanul Idlibbe távozzanak – egész Szíriában alkalmazni fogják a harcok beszüntetése érdekében. Zaharova rámutatott, hogy a Szíriáról folytatott orosz–amerikai párbeszéd legfontosabb kérdése továbbra is az ellenzéki erők elkülönítése a terroristáktól.