Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva egy kunduzi amerikai légicsapás kivizsgálását sürgette Washingtontól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. november 8. 19:29

Pártatlan vizsgálat lefolytatását és a felelősök felelősségre vonását sürgette Washingtontól az orosz külügyminisztérium egy, az afganisztáni Kunduz tartományban végrehajtott amerikai légicsapás ügyében, amely több mint 30 polgári személy életét követelte.

Az orosz diplomáciai tárca szerint a november 3-án végrehajtott amerikai légicsapás legtöbb áldozata nő és gyermek volt, köztük egy három hónapos csecsemő. A minisztérium szerint a bombázásban 20 civil sebesült meg és mintegy húsz ház megsemmisült.
Az orosz külügyminisztérium határozottan elítélte a polgári lakosok halálát követelő amerikai légicsapást, hangsúlyozva hogy nem először pusztulnak el afgán civilek az amerikai haderő válogatás nélküli fegyverhasználatának következtében.

Az orosz védelmi tárca szóvivője, Igor Konasenkov vezérőrnagy ugyancsak november 7-én, hétfőn valótlannak minősítette a Human Rights Watch amerikai civil szervezetnek azt az állítását, hogy az orosz légierő október 26-án légicsapást mért egy iskolára a szíriai Idlíb tartományban, és ezzel „háborús bűncselekményt" követhetett el.

Konasenkov rámutatott, hogy az orosz védelmi minisztérium már október 27-én, pilóta nélküli repülőgépről készített légi felvételekkel bizonyította, hogy az idlíbi al-Haszban az iskolaépület körül nem voltak fellehetők légitámadás jelei. Állítása szerint arra sem találtak bizonyítékot, hogy a kérdéses napon gyerekek lettek volna az iskolában.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Idlíbet az an-Nuszra Front, az al-Kaida dzsihadista terrorszervezet szíriai ága tartja ellenőrzése alatt. A szóvivő szavai szerint „csak szándékos hazudozók vagy őrültek" állíthatják azt, hogy a tartományban a háborús körülmények között tovább működhetnek a Bassár el-Aszad kormánya által alapított világi iskolák.