Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva élesen bírálja a hágai törvényszéket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 6. 20:28

Élesen bírálta a hágai Nemzetközi Törvényszéket Oroszország ENSZ-nagykövete. Vitalij Csurkin nagykövet a nemzetközi igazságszolgáltatás aláásásával vádolta törvényszéket Ante Gotovina és Mladen Markac nyugalmazott horvát tábornokok, valamint Ramush Haradinaj egykori koszovói kormányfő, volt gerillaparancsnok felmentése miatt.

Csurkin helyi idő szerint december 5-én este a világszervezet New York-i székhelyén elhangzott nyilatkozatában úgy vélte, hogy a felmentések ellentmondanak a tisztességnek és a hatékonyságnak. Ezek után a jövőben senki nem lesz elszámolható a szerb polgári személyeknek az 1995-ös horvát katonai offenzíva során történt meggyilkolásáért és száműzetéséért, valamint a szerbek meggyilkolásáért és megkínzásáért a koszovói függetlenségi háborúban – jelentette ki a nagykövet.

A törvényszék november közepén mentette fel az első fokon 24, illetve 18 év börtönre ítélt Gotovinát és Markacot, akik az 1995-ös, az ország szerb ellenőrzés alatt álló területeinek visszaszerzését célzó Vihar-hadművelet irányítói voltak. A bíróság fellebbviteli tanácsa november végén pedig Haradinajt mentette fel, akit a törvényszék ügyészsége korábban ugyancsak háborús, valamint emberiesség elleni bűnökkel vádolt. A felmentéseket bizonyítékok hiányával indokolták.

A Szerbiával szoros kapcsolatokat ápoló Oroszország ENSZ-beli nagykövete úgy vélekedett, hogy az ítéletek mindkét esetben lejáratták a nemzetközi igazságszolgáltatás tekintélyét. Csurkin szerint a bírósági határozatok nagymértékben aláásták azt a hitet, hogy a béke a nemzetközi igazságszolgáltatás eszközével állítható helyre.