Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva elismeri a szakadárok elnökválasztását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 28. 20:11

Oroszország el fogja ismerni az ukrajnai oroszbarát szakadárok által november 2-án az ellenőrzésük alatt álló keleti országrészben rendezendő elnök- és parlamenti választások eredményét – jelentette be az orosz külügyminiszter egy október 28-án megjelent interjúban.

„Reméljük, hogy a megállapodásnak megfelelően megtartják a választásokat, és mi természetesen elismerjük az eredményeit. Reméljük, hogy az emberek szabadon nyilváníthatják ki véleményüket, és senki nem próbálja meg kívülről megzavarni a voksolást" – mondta Szergej Lavrov az Izvesztyija című lapnak nyilatkozva.
A szakadárok által kikiáltott két „köztársaság" hatóságai legitimitása szempontjából nagyon fontos lesz ez a választás. Az ukrajnai tűzszünetről szóló, szeptember 5-i minszki megállapodás egyik legfontosabb pontjáról van szó – tette hozzá.

A szakadár területek lakosai nem vettek részt az Ukrajna többi részén vasárnap megtartott parlamenti választásokon.
Lavrov közölte az interjúban, hogy az ukrajnai parlamenti választások kampányában „számos jogsértés történt", ennek ellenére érvényes volt a voksolás.
A külügyminiszter hétfőn a LifeNews orosz televíziónak nyilatkozva bejelentette, hogy Oroszország kész elismerni az ukrajnai választások eredményét. „Mindent összevetve ezek a választások lezajlottak, ha nem is Ukrajna egész területén. Nekünk nagyon fontos, hogy Ukrajnában végre egy olyan hatalom jelenjen meg, amely nem a belharccal van elfoglalva, nem azzal, hogy Ukrajnát hol Nyugatra, hol Keletre cibálja, hanem az ország előtt álló valóságos problémákkal" – szögezte le.