Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szu-30MKI: nincs felszállás!

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2014. október 28. 21:11

Az indiai légierő parancsnoksága megtiltotta a Szuhoj Szu-30MKI vadászbombázó repülőgépek felszállását. Az ok: október 14-én 20 mérföldre a Pune légitámaszponttól, nem sokkal a felszállás után lezuhant a légierő egyik Szu-30MKI repülőgépe.

1595981443

A két pilóta, köztük Sidharth Vishwas Munje ezredparancsnok csak akkor katapultált a már nagyon alacsonyan repülő, sérült gépből, amikor megbizonyosodtak: lakatlan területre, egy cukornádültetvényre fog a gép zuhanni. Az eddigi adatok szerint nem hajtóműhiba, s nem a pilóták hibája okozta a gép elvesztését. Szakértők szerint valószínűleg a típus első indiai katasztrófáját a számítógép vezérelte kormányrendszer hibája okozhatta. A fly-by-wire rendszer problémáit már 2012 augusztusában elismerte az indiai légerő.

Komoly problémát jelent, hogy a most földhöz szögezett 200-nál is több Szu-30MKI jelenti az ország vadászgépeinek több mint egyharmadát. A típusnak ez a harmadik letiltása a hadrendbe állítása óta, s az elmúlt két esztendő során a sorozatos repülés közbeni hajtómű-leállásokról lett ismert.

Címkékhaditechnika