Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb árny Washington és Tel-Aviv kapcsolatai fölött

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 28. 22:22

Az Egyesült Államokat „mélységesen aggasztják” azok a hírek, hogy Izraeli újabb lakásokat akar építeni az 1967-ben elfoglalt Kelet-Jeruzsálem területén – közölte Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő.

Psaki kijelentette, hogy Washington törvénytelennek tartja a telepépítéseket, és egyértelműen ellenzi a Jeruzsálem jövőjét előre eldöntő egyoldalú lépéseket. Psaki emlékeztetett arra, hogy az izraeli vezetők korábban azt mondták, támogatni fogják az önálló palesztin állam megteremtésének folyamatát, de az ilyen lépések nem egyeztethetők össze a béketörekvésekkel.

A szóvivő hozzátette, hogy Washington néha nem ért ugyan egyet az izraeli kormány politikájával, de ettől még a két ország kapcsolatai szilárdak és megingathatatlanok.
Hétfőn több izraeli sajtóorgánum hírt adott arról, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök újabb több mint ezer lakás felépítését „mozdítja elő" Kelet-Jeruzsálemben. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke elítélte a kelet-jeruzsálemi terjeszkedés terveit, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását követelte.