Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva elítélte a Szabad Szíriai Hadsereg ultimátumát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 13. 14:04

Az orosz külügyi szóvivő november 12-én, hétfőn elítélte a Szabad Szíriai Hadsereg úgynevezett damaszkuszi katonai tanácsának ultimátumát, amelyben a fegyveres csoport arra szólította fel a külföldi diplomáciai képviseletek és szervezetek munkatársait, hogy 72 órán belül hagyják el Szíriát. Az ultimátumot a szíriai fegyveresek vasárnap az al-Dzsazíra arab televízióban és interneten tették közzé.

Alekszandr Lukasevics megengedhetetlennek nevezte a fegyveres szíriai ellenzék fenyegetőzését és megismételte Moszkva álláspontját, miszerint Szíria jövőjét nem lehet azokkal összekötni, akik az erőszakot és nyílt terrort részesítik előnyben.

Az orosz külügyminisztérium honlapján ismertetett közlemény szerint a Szabad Szíriai Hadsereg damaszkuszi és szíriai főváros környéki katonai tanácsa a külföldi cégek munkatársait is felszólította, hogy keddre hagyják el a közel-keleti országot. A szíriai hatalommal pénzügyi kapcsolatban lévő gazdasági projekteket megvalósító üzletembereket, illetve befektetőket pedig arra hívták fel, hogy azonnal szüntessék be az együttműködést az Aszad-rezsimmel.

A szóvivő utalt arra is, hogy korábban a Szabad Szíriai Hadsereg parancsnokságának képviselője megfenyegette Oroszországot: ha nem változtatja meg álláspontját a szíriai kérdésben, akkor ellenséges államként kezelik majd.

Az orosz diplomata kifejtette: a Kremlt rendkívül aggasztja, hogy az utóbbi hónapokban Szíriában példa nélküli módon megnőtt a terrorista cselekmények száma, és megszaporodtak a szélsőséges politikai és vallási megnyilvánulások.

Hangsúlyozta: Moszkva szerint a szíriai válság csakis békés úton, külső beavatkozás nélkül oldható meg.