Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

CMX 12: tervezés és döntéshozatal

Szöveg: Fodor Endre |  2012. november 13. 14:46

A NATO válságkezelési eljárásait gyakorolják a résztvevők, kitalált események alapján, elképzelt földrajzi környezetben − hangzott el a „CMX 12” elnevezésű NATO válságkezelési gyakorlat november 13-i sajtótájékoztatóján, a Honvédelmi Minisztériumban.

1595944552

A NATO éves válságkezelési gyakorlatának vezetősége nevében Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, a gyakorlat nemzeti igazgatója többek között arról tájékoztatott, hogy az idei eseményen – november 12−16. között − huszonhét NATO-tag és két partnerország vesz részt mintegy kettőezer-ötszáz fővel, amely a tagországok minisztériumaiból, a NATO-parancsnokság tagjaiból és a stratégiai parancsnokságok munkatársaiból tevődik össze.

Hozzátette: a CMX 12 egy olyan belső vezetési gyakorlat, amely a tervezésre és a döntéshozatalra összpontosít. Célja, hogy a résztvevők stratégiai politikai szinten a szövetség válságkezelési eljárásait gyakorolják. A tagországok, a NATO-parancsnokság, a stratégiai parancsnokságok civil és katonai szakemberei vesznek ezen részt.

1595944552

A sajtótájékoztatón elhangzott: ellentétben egy „élő gyakorlattal", itt nem történik katonai erők „mozgása". Magyarországon a gyakorlat vezetősége, a végrehajtó és biztosító állomány vesz ezen részt, összesen százhúsz fővel. A gyakorlat forgatókönyve teljes mértékben kitalált eseményeken alapul, elképzelt földrajzi környezetben játszódik: válsághelyzetben fokozódó vegyi, biológiai, nukleáris fenyegetés, a tömegpusztító fegyverek elterjedése, a NATO stratégiai intézményei ellen végrehajtott nagyfokú kibertámadás történik. A munkacsoportok feladata, hogy előkészítsék a kormány döntését arra vonatkozóan, hogy milyen jellegű szakmai és döntéshozói tevékenységre van szükség – a rendelkezésre álló feltételeket, eszközöket figyelembe véve – az elképzelt válsághelyzet leküzdésére.

A CMX 12 gyakorlatot 1992-ben tartották meg először, az idei a tizennyolcadik alkalom. A tervezésben és a végrehajtásban a tagállamok közül Izland kivételével mind a huszonhét tagország részt vesz, a NATO-partnerség keretében meghívást kapott Finnország és Svédország, továbbá a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség (IAEA), a Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC), illetve most először az Európai Külügyi Szolgálat (EEAS) képviselője. Magyarország a NATO-hoz történő csatlakozása, 1999 óta vesz részt a gyakorlaton.

Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária