Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva szerint nem lehet tartani a vegyi fegyverek elszállításának határidejét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 29. 10:19

Nem érkeztek még meg a kikötőbe a legveszélyesebb szíriai vegyi anyagok, amelyeket legkésőbb december 31-én el kell szállítani – mondta az orosz külügyminisztérium egyik illetékese december 27-én, pénteken.

A határidő nem lesz betartva, mert még el kell jutniuk Latakia kikötőjébe egy veszélyes úton azoknak az anyagoknak, amelyeket szarin ideggáz és más vegyi fegyverek gyártásához használnak. Az áthelyezés még nem kezdődött meg – idézte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség Mihail Uljanovot, a minisztérium leszerelési osztályának a vezetőjét.

A szíriai kormányerők december folyamán visszaszerezték az ellenőrzést azon főútvonal fölött, amelyen az egyebek között 20 tonna mustárgázt is tartalmazó szállítmánynak végig kell haladnia Damaszkuszból a tengerpartra, de Uljanov szerint az utazás így is bizonytalan lesz. Az Oroszország által légi úton leszállított 75 speciális, páncélozott teherautóknak veszélyes útszakaszokon és területeken kell átjutniuk – mondta.

Uljanov a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW), az ENSZ és több ország szakértőivel tanácskozott a kérdésről Moszkvában.