Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkvában tárgyalnak a szíriai harcoló felek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 28. 17:19

Egyéves szünet után január 28-án, szerdán megkezdődtek Moszkvában a szíriai rezsim és az ellenzék képviselőinek tárgyalásai – közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökséggel az egyik ellenzéki mozgalom képviselője.

Randa Kasszisz csak annyit mondott, hogy a tárgyalások megkezdődtek, de részletekbe nem bocsátkozott.

A RIA Novosztyi úgy tudja, hogy a szíriai ellenzék képviselői már hétfőn és kedden megbeszéléseket tartottak Moszkvában, feltehetően a damaszkuszi delegációval folytatandó tárgyalások napirendjét és stratégiáját egyeztették.

Az al-Vatan szíriai lap közlése szerint a damaszkuszi tárgyalóküldöttséget Bassár Dzsafari szíriai ENSZ-nagykövet vezeti.

Madzsid Habu, az ellenzéki küldöttség tagja korábban azt mondta az orosz hírügynökségnek, hogy a szerdai megbeszéléseken a damaszkuszi kormány hatáskörébe tartozó szíriai humanitárius helyzetről lesz szó. Mint kifejtette, ezek a kérdések elsősorban az erőszak megszüntetésére, a humanitárius segélyek eljuttatására, a lezárt térségek blokádjának feloldására vonatkoznak, illetve véget akarnak vetni az úgynevezett – repülőgépekről és helikopterekről ledobott – hordóbombák bevetésének és a civil lakosság elleni támadásoknak.

Az ellenzék és a damaszkuszi kormány képviselői utoljára 2014 februárjában, a genfi béketárgyalások második fordulójának befejeztével ültek tárgyalóasztalhoz, de nem sikerült megállapodniuk a konfliktus rendezéséről, amely – az ENSZ összesítése szerint – 2011-es kirobbanása óta több mint 200 ezer emberéletet követelt.