Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Növendékek a Doni Hősök Emléktúrán

Szöveg: B. G. |  2015. január 28. 17:58

Mozgalmasan telt január utolsó hétvégéje a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium növendékeinek. Az iskola harminc tanulója − Toka Zsolt hadnagy, katonai nevelőtanár és Berkecz Gábor igazgató kíséretében − részt vett az Eger környékén megrendezett XV. Doni Hősök Emléktúrán.

1595986839

Az intézmény hallgatói az elmúlt években rendszeres résztvevői voltak a doni hősök emlékének tiszteletére rendezett emlékmenetnek. Idén egy teljes szakasznyi növendékkel képviselték az ország egyetlen honvéd középiskoláját, akiket kiegészített a katonai hagyományőrzőkkel tartó öt növendék is. A diákokat oktatóik, nevelőik magatartásuk, szorgalmuk és fizikai felkészültségük alapján választották ki.

1595986839

A katonai középiskolások január 22-én, Bélapátfalván részt vettek a helyi második világháborús emlékműnél megtartott megemlékezésen. Másnap az emléktúra legkeményebb terepszakasza következett. Az országos kéktúra nyomvonalán, rendkívül nehéz, az enyhe időjárás miatt sártengerré vált és meredek kaptatókkal tarkított terepet küzdötték le Bélapátfalva és Felsőtárkány között. A falu főterén tartott megemlékezést követően a növendékek a túra többi tagjával együtt a helyi általános iskola tornatermében katonás körülmények között szálltak meg. Az utolsó napra maradt a Felsőtárkány−Eger menetvonal teljesítése.

1595986840

A XV. Doni Hősök Emléktúra ünnepélyes zárását az egri Dobó téren rendezték meg. Az egri minorita templomban dr. Töll László ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály főosztályvezetője ünnepi beszédében külön köszöntötte a debreceni honvéd középiskolásokat, majd a doni hősöket a hazaszeretet és bajtársiasság követendő példaképeként említette a növendékeknek.

1595986840

Fotó: Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium