Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi logisztikai gyakorlatot rendeznek Székesfehérváron

Szöveg: HM Sajtóosztály |  2015. január 28. 18:01

Magyarország ad otthont a Capable Logistician 2015 elnevezésű gyakorlatnak, amely a NATO tagországok és partnerállamok, a NATO parancsnokságok, illetve az egyéb gyakorlati együttműködésben érintett országok logisztikusainak idei legnagyobb megmérettetése.

A gyakorlat célja a nemzetközi erők logisztikai támogatásának NATO-elvek alapján történő egységesítése, eljárások kidolgozása, képességek kialakítása, s a partnerországok közötti együttműködés erősítése. Magyarország a gyakorlat fogadó nemzetként teljes körű biztosítási, és befogadó nemzeti támogatási feladatokat lát el – demonstrálva a magyar haderő ilyen irányú támogató képességeit -, emellett vezető szerepet vállal más funkcionális területeken is, mint például a logisztikai információs rendszerek működtetése.

A Capable Logistician 2015 gyakorlat indító rendezvényeként műveleti és harcászati szintű törzsvezetési gyakorlatot tartanak Székesfehérváron, az MH Összhaderőnemi Parancsokságon január 26-30 között, több mint száz hazai és külföldi logisztikus katona részvételével. Fő feladatuk, hogy a V4 országok vezetésével, NATO elvek szerint teszteljék a nemzetek által létrehozott Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Egység Parancsnokság működését.

Június 8-19. között válságreagáló műveletekre épülő, nagyobb létszámú nemzetközi erőt felvonultató gyakorlatra is sor kerül Várpalota és Pápa térségében, ahol a gyakorlatban való alkalmazási képességeikről kell számot adniuk a 12 ország katonáinak.

1595986841


Fotó: Bödő Viktória