Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagy-Britannia is részt vesz a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 21. 15:41

Nagy-Britannia vállalta a szíriai vegyi fegyverek egy részének a megsemmisítését egy angliai gyárban, és azt, hogy kíséretet biztosít az anyagokat Szíriából elszállító dán és norvég hajóknak – jelentették be Londonban december 20-án, pénteken.

Szíriából nagyjából 150 tonna megsemmisítésre szánt vegyszert visznek egy brit kikötőbe – közölte a külügyminisztérium, amely hangsúlyozta, hogy nem vegyi fegyverről, hanem két alapanyagról van szó, amelyeket összekeverve lehet ideggázt gyártani. A két anyagot külön-külön fogják szállítani.

A szíriai kormányzat 1300 tonna vegyi fegyverről és alapanyagról tett bejelentést a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW). Ebből a legveszélyesebb anyagokat december végére kell átadnia. Az egész megsemmisítési folyamat befejezését 2014 első félévének végére tervezik.

A Szíriában összegyűjtött anyagokat orosz páncélozott teherautókon Latakia kikötőjébe viszik. Egy részüket egy-egy dán és norvég hajón egy közbülső állomásra, Olaszországba szállítják. A britek ennek a két hajónak a biztonsági kíséretét vállalták.

A megsemmisítés végső szakaszát egy speciális amerikai hajón a Földközi-tenger egy titkos pontján hajtják végre.