Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagy-Britannia megerősíti haditengerészeti jelenlétét az Arab-öbölben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 8. 17:28

Megerősíti haditengerészeti jelenlétét a Perzsa-(Arab-)öböl térségében Nagy-Britannia egy Bahreinnel kötött megállapodásnak köszönhetően, amely lehetővé teszi, hogy ottani bázisának fejlesztésével London több és nagyobb hadihajókat állomásoztasson az arab országban.

A pénteken megkötött szerződésről Philip Hammond brit külügyminiszter december 6-án, szombaton számolt be egy biztonsági konferencián Bahrein fővárosában, Manamában. Hammond szerint az egyezségnek köszönhetően a brit haditengerészet állandó jelenlétre tehet szert a Perzsa-öbölben.

Hasonlóan nyilatkozott Michael Fallon brit védelmi miniszter, aki elmondta azt is: a szerződés lehetővé teszi, hogy Nagy-Britannia több és nagyobb hajókat vezényeljen a térségbe „az öböl stabilitásának megerősítéséhez".

A megállapodás szerint fejleszteni és bővíteni fogják a brit haditengerészet által használt Mina Szalman kikötőt, hogy a létesítményt műveleti tervezésre, eszközei tárolására és katonái elszállásolására is használni tudja a brit flotta.

A támaszponton jelenleg négy brit aknamentesítő hajó állomásozik állandó jelleggel, emellett a bázis a térségben hajózó brit rombolók és fregattok támogatására szolgál.

Bahrein ad otthon az Egyesült Államok ötödik flottájának is. A Washington vezette nemzetközi koalíció gépei egyebek mellett a Perzsa-öböl térségéből támadják az Iszlám Állam nevű szélsőséges csoportot Irak és Szíria területén.