Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagyszabású orosz-indiai energetikai és védelmi megállapodás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. október 17. 8:19

Több tíz milliárd dollár értékű védelmi és energetikai megállapodásokat írt alá szombaton Indiában Vlagyimir Putyin orosz elnök és Narendra Modi indiai kormányfő. Az egyik megállapodás értelmében Moszkva Sz–400-as Triumf típusú légvédelmi rakétarendszert fog szállítani Újdelhinek.

Az NDTV indiai hírcsatorna értesülése szerint négy rakétarendszer fog Indiába érkezni 5,8 milliárd dollár értékben.

A legkorszerűbb orosz légvédelmi rakétarendszer repülőgépek, robotrepülőgépek és ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas 400 kilométeres hatókörben. Moszkva nemrég telepített Sz–400-as rakétarendszert Szíriába.

Az orosz elnök és az indiai kormányfő a BRICS-országok csúcstalálkozója alkalmából egyeztetett Goában. A most aláírt paktumok értelmében a légvédelmi rakétarendszeren túl India harci helikoptereket és hadihajókat is vásárol Oroszországtól.

A védelmi megállapodásokon kívül energetikai egyezményeket is aláírtak egyebek mellett arról, hogy Oroszország két további reaktorblokkal látja el a dél-indiai Kundankulamban működő – orosz technológiával megépített – atomerőművet.

A Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság alkotta BRICS-csoport tanácskozása vasárnapig tart. A világ népességének 53 százalékát kitevő országcsoport azzal a céllal kezdett együttműködni 2011-ben, hogy ellensúlyozza a Nyugat befolyását a világ ügyeinek irányításában.