Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO: az afgán haderő hajtja végre a műveletek zömét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 21. 13:22

Már az afgán biztonsági erők hajtják végre a műveletek több mint nyolcvan százalékát Észak-Afganisztánban – közölte a NATO-haderő (ISAF) kilenc északi tartományért, köztük a magyar katonák által felügyelt Baglánért felelős parancsnoka, Erich Pfeffer német tábornok.

Az ISAF szerepe most már lényegében a tanácsadásra és a támogatásra korlátozódik – írta a dpa német hírügynökség e-mailen feltett kérdéseire válaszolva a parancsnok, aki február 21-én, csütörtökön adja át Mazar-e Sharifban az északi régió parancsnokságát a Bundeswehr egy másik tábornokának, Jörg Vollmernek.

A leköszönő parancsnok szerint az elmúlt évben „jelentősen javult" az afgán biztonsági erők minősége. Kétségtelen, hogy vannak még hiányosságok, de az előrelépés tagadhatatlan – írta.

A régió biztonsági helyzete is „összességében jobb lett", a kilenc észak-afganisztáni tartományból hatban jelenleg „kifejezetten nyugodt" a helyzet. A biztonsági műveletek három tartományra korlátozódnak. Az északi régió 123 körzetéből tízben voltak fegyveres incidensek. A fő veszélyt továbbra is a házilag készített robbanószerkezetek jelentik – írta a posztjáról távozó német parancsnok.

Magyarország 2006 óta működtetett tartományi újjáépítési csoportot (PRT) az észak-afganisztáni Baglán tartományban. A magyarok többek között utakat, egészségügyi központokat, iskolákat, kutakat építettek, de részt vettek a helyi biztonsági erők képzésében és árvízi védekezésben is. A PRT tavasszal befejezi tevékenységét, akkor tér haza a jelenleg ott tartózkodó mintegy száztíz magyar katona. A NATO felkérésére március végéig magyarok látják el a kabuli nemzetközi repülőtér védelmét is.