Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-csúcstalálkozót rendeztek Brüsszelben

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2017. május 26. 11:04

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter – a miniszterelnöki delegáció tagjaként, a külgazdasági- és külügyminiszter társaságában – részt vett a NATO állam- és kormányfői találkozóján, május 25-én, csütörtökön, Brüsszelben.

1596032800

A brüsszeli találkozó két fő témája a NATO-n belüli tehermegosztás, valamint a terrorizmus elleni harcban betöltött szövetségi szerep fokozása volt.
A szövetséges országok állam- és kormányfői legutóbb 2016 júliusának elején, Varsóban tartottak csúcsértekezletet. Az ott született döntések továbblendítették azokat a két évvel korábban, Walesben elindított hosszú távú átalakulási folyamatokat, amelyek elősegítik a szövetség politikai, katonai és intézményi alkalmazkodását a megváltozott biztonságpolitikai környezethez, a déli és a keleti stratégiai irányban egyaránt.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a találkozó előtt elmondta: a brüsszeli tanácskozás keretében a szövetség megerősíti elkötelezettségét a közös biztonság mellett és hangsúlyozza a transzatlanti katonai szövetség egységét. A főtitkár bejelentette: a NATO csatlakozik az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalícióhoz, amely lépés – szavai szerint – hathatós politikai üzenetet hordoz, a tagországok megerősítik elkötelezettségüket a terrorizmus elleni küzdelem mellett.
Az Európát érintő új kihívások hatékony kezelése érdekében a transzatlanti kapcsolatok erősítésére van szükség, hiszen a biztonsági környezet egyre törékenyebbé válik a régióban. Ennek egyik eszköze lehet a NATO és EU közötti együttműködés elmélyítése.
A találkozón szó esett a tagállamok védelmi kiadásainak növeléséről is, amely valamennyi európai ország számára fontos, hiszen az a kontinens biztonságába való befektetés. Magyarország vállalta, hogy 2024-ig a GDP 2 százalékára növeli védelmi kiadásait. A NATO-n belüli tehermegosztás azonban nem csupán a kiadások növeléséről szól, hanem a képességfejlesztésről, a NATO küldetéseihez, műveleteihez és megbízatásaihoz történő hozzájárulásról is.

1596032800

A belga fővárosban tartott „minicsúcs" Donald Trump új amerikai elnök első hivatalos külföldi útjának, többnapos látogatássorozatának része volt. A találkozó alkalmat biztosított az amerikai elnöknek a szövetséges országok vezetőivel való személyes kapcsolatfelvételre, valamint a NATO-ra vonatkozó főbb elképzeléseinek megosztására.

A NATO tagországok állam-és kormányfői mellett üdvözölték Montenegrót, mint a szövetség leendő, 29. tagját, hiszen a ratifikációs folyamat lezárására június elején kerül sor. Montenegró csatlakozása nagyban hozzájárul majd a Nyugat-Balkán, de egész Európa stabilitásának megteremtéséhez is.

1596032800

Fotó: Botár Gergely (Miniszterelnöki Sajtóiroda) és nato.int

CímkékNATO