Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-főtitkár: az afganisztáni misszió tevékenysége a szövetség kiemelten fontos feladatai közé tartozik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. február 14. 10:20

A NATO afganisztáni missziójának tevékenysége, az ország békés és biztonságos jövőjének megteremtése a szövetség kiemelten fontos feladatai közé tartozik – jelentette ki a NATO-főtitkár Brüsszelben február 14-én, csütörtökön, a szövetséges országok kétnapos védelmi miniszteri tanácskozásának zárónapján.

Jens Stoltenberg a tanácskozás elején hangsúlyozta, a NATO folytatja az afgán hadsereg anyagi támogatását és kiképzését, mivel a helyi erők fontos harcot vívnak az országban található terrorista csoportok ellen a tartós béke megteremtése érdekében. A szövetség folytatja kiképzőtevékenységét Irakban is, segítve az ország hadseregét azon célkitűzésének megvalósításában, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ne erősödhessen meg újra a régióban – közölte.

A főtitkár elmondta, hogy a védelmi miniszterek NATO-missziókkal foglalkozó ülésén megvitatják a szövetség koszovói missziójának (KFOR) jövőjét is, hiszen ez a küldetés nagyban hozzájárul az egész nyugat-balkáni régió békéjéhez és stabilitásához. Kitérnek a koszovói parlament december közepén hozott döntésére is, amely lehetővé teszi, hogy a koszovói biztonsági erőket hadsereggé alakítsák.

A NATO-tagországok védelmi miniszterei a csütörtöki találkozón az Európai Unióval folytatott együttműködésről is tanácskoznak.