Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Négy szövetséges és egy partnernemzet hozza létre a különleges erők regionális parancsnokságát

Szöveg: honvedelem.hu / nato.int |  2019. február 14. 10:35

Horvátország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia védelmi miniszterei február 13-án, szerdán – a NATO brüsszeli védelmi miniszteri találkozójának margóján – szándéknyilatkozatot írtak alá egy regionális különleges műveleti komponensparancsokság (Regional Special Operations Component Command, R-SOCC) létrehozásáról. A NATO védelmi minisztereinek találkozóját követően Ausztria partnernemzetként fogja aláírni a szándéknyilatkozatot. Ezzel a kezdeményezés a NATO-szövetségesek és a partnerek közti szoros együttműködés újabb példájává válik.

https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_163360.htm

Magyarország vezetésével a négy európai szövetséges és Ausztria mint partnernemzet együtt fognak dolgozni egy kisebb összhaderőnemi műveletekben való részvételre alkalmas R-SOCC létrehozásán, s az így létrejövő parancsnokság jelentős mértékben növeli majd az öt ország képességeit különleges erőik hatékony alkalmazása terén. Az R-SOCC nem állandó struktúrája képessé teszi a résztvevőket arra, hogy saját hozzájárulásaikat külön használják, miközben részesülnek a műveleti alkalmazás érdekében aktivált, integrált R-SOCC struktúra előnyeiből.

1599198839

Rose Gottemoeller NATO-főtitkárhelyettes elismerően szólt a kezdeményezésről, és kijelentette, hogy az „jelentős előrelépésnek számít a térségbeli különleges műveleti erők képességerősítése vonatkozásában, valamint egy teljesen integrált, többnemzeti regionális vezetési elem felé."

Az új többnemzeti parancsnokságot a NATO-szabványoknak megfelelően hozzák majd létre, a NATO Monsban (Belgium) települt különleges műveleti parancsnoksága (Special Operations Headquarters) szakértelmére támaszkodva. Elsősorban NATO- és EU-műveletek céljaira szánják, de a parancsnokság részt tud majd venni más vezetésű többoldalú missziókban, gyakorlatokon, illetve kiképzési eseményeken is.

1599198840

Fordította: Eszes Boldizsár
Fotó: nato.int