Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-főtitkár: nagy jelentőségű az európai védelmet erősítő kezdeményezés

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. december 15. 9:29

Nagy jelentőségű az európai védelem megerősítését célzó kezdeményezés, mert az Európai Uniónak, Európának és a NATO-nak egyaránt kedvez – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, az uniós állam- illetve kormányfők kétnapos csúcstalálkozója előtt.

Stoltenberg szerint az Európai Unió állandó strukturált együttműködésre (PESCO) vonatkozó kezdeményezése a védelmi képesség megerősítését, a védelemre szánt nemzeti kiadások növelését biztosítja és a terhek szövetségen belüli tisztességesebb megosztását szolgálhatja.
A főtitkár kiemelte a NATO és az EU képességfejlesztése összehangolásának, valamint a képességek egymást kiegészítő jellegének fontosságát, amely „megelőzi a NATO és az EU közötti versengés esetleges kialakulását".

Stoltenberg reményét fejezte ki, hogy az EU vezetői kedvezően fogadják az európai védelmet szolgáló állandó strukturált együttműködés elindítását, amely lehetővé teszi az unió tagországai számára, hogy a védelem és a biztonság terén szorosabbra fűzzék együttműködésüket.
Eddig 25 uniós tagország, köztük Magyarország erősítette meg részvételét a PESCO-ban.