Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Négy év után szabadultak a kalózok fogságából

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 1. 20:42

Visszanyerte a szabadságát október 30-án hét indiai tengerész, akit több mint négy éve raboltak el szomáliai kalózok – közölték helyi illetékesek.

A hét tengerészt a Mogadishutól északra fekvő Harardhere tengerparti településen engedték szabadon, onnan repülővel jutottak el a fővárosba. A túszokat Harardhere közelében tartották fogságban az elmúlt négy éven át.
„Lelki és fizikai megpróbáltatásokon estek át, de a szomáliai kormány és mások erőfeszítéseinek hála végül elengedték őket" – tette hozzá Huszein Ali Vehelije Irfo tartományi kormányzó.
Harardhere egyik vezetője közölte, hogy a túszok váltságdíj fejében nyerték vissza a szabadságukat, de azt nem tudta megmondani, hogy mekkora volt az összeg.

A nemzetközi járőrhajóknak és a kereskedelmi hajókon alkalmazott fegyveres őröknek köszönhetően az elmúlt években jelentősen csökkent az Indiai-óceánon elkövetett kalóztámadások száma. A legtöbb támadás idején – 2011 januárjában – a szomáliai kalózok több mint 700 embert tartottak fogságban. Biztonsági vezetők szerint jelenleg mintegy harminc ember van a kezük között, többségükben halászok, olyan országok állampolgárai, amelyek katonákat sem tudnak küldeni a kiszabadításukra, és a váltságdíjat sem tudnak fizetni értük.