Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem csillapodnak a kedélyek Törökországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 14. 15:17

Ismét könnygázt és vízágyúkat vett be a rendőrség július 13-án Isztambulban, hogy megakadályozza a Taksim tér közelében több száz tüntető eljutását a Gezi parkhoz, a hetek óta tartó kormányellenes tüntetések központjához.


Az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint a török rohamrendőrség gumilövedékeket is bevetett a tömeg feloszlatására.

Hírügynökségi beszámolók szerint a tiltakozást az építészek és a mérnökök szakszervezeti egyesülése kezdeményezte, hogy hangot adjon elégedetlenségének, mert a hatóságok megfosztották attól a lehetőségtől, hogy hatást gyakoroljon a városépítészeti tervekre. A tiltakozók kormányellenes jelszavakat kiabáltak, és azt hangsúlyozták: ez csak a kezdet, a harc folytatódik.

A tömeg jelentős része a rendőrség felszólítására szétoszlott, néhány csoport azonban nem hátrált, így a karhatalom vízágyúkat és könnygázt vetett be ellenük.

Isztambulban május 31-én kezdődtek a Gezi park átépítése elleni tüntetések, amelyek később kormányellenes megmozdulásokká változtak és közel 100 török városra átterjedtek.