Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem mond le a veteránügyi miniszter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 30. 17:28

Nem hajlandó lemondani Predrag Matic horvát veteránügyi miniszter, jóllehet a minisztériuma előtt háborús veteránok már másfél hete tüntetnek a távozását követelve, mert úgy vélik, nem képviseli kellő eréllyel az érdekeiket – írta a Jutarnji List című horvát lap október 29-én internetes oldalán.

A demonstrálók – akik az 1990-es évek délszláv háborúiban szolgáltak – a miniszteren kívül helyettesét is lemondásra szólították fel, mert a kormány a veteránoknak és családtagjaiknak járó havi juttatást 1100 kunáról (44 ezer forintról) 800 kunára (32 ezer forintra) csökkentette, a volt katonák pedig úgy vélik, hogy a veteránügyi minisztérium nem képviselte és képviseli kellő eréllyel érdekeiket.

A tiltakozás tíz napja tart. Hétfő este egy ötvenéves férfi felgyújtotta magát a tüntetésen, súlyos égési sérülésekkel szállították kórházba.

A miniszter a Nova televízió híradójának úgy nyilatkozott: „Az ajtóm mindig nyitva áll előttük. Mindig kész vagyok tárgyalni, de nem fogadok el ultimátumokat, mert nagyon jól ismerjük egymást. Egyszerűen elfogadhatatlan, hogy teljesen rokkant veteránokat lélektani zsarolásra használjanak" – mondta.

Predrag Matic megerősítette, hogy nem fog lemondani, mivel nem a veteránok választották meg miniszternek.

„Ők csak egy része a félmillió veteránnak. Három oka lehet, vagy módja lehet annak, hogy megváljak tárcámtól. Leválthat a főnököm, a kormányfő, lecserélhetnek a választásokon, vagy lemondhatok magamtól, ha valami rosszat tennék, vagy olyat, amely árt a horvát veteránoknak. Három éve küzdök keményen a veteránokért és nagyon lelkiismeretes ember vagyok. Higgyék el, tudni fogom, mikor kell lemondanom" – mondta.

A miniszter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az egyik tüntető felgyújtotta magát.