Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem támogatja a haderő szerepének kiszélesítését a japán közvélemény

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. július 19. 17:03

A japánok mintegy hetven százaléka nem támogatja az önvédelmi erők, azaz a hadsereg hatáskörének kiszélesítését – derült ki a Kyodo japán hírügynökség országos szintű közvélemény-kutatásának szombaton közzétett adataiból.

A megkérdezettek 68,2 százaléka ellenzi a japán alsóházban csütörtökön elfogadott törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy a szigetország a második világháború után először külföldön is bevethesse a katonákat.

Emellett több mint 73 százalék kifogásolja, hogy a jogszabály elfogadásakor több ellenzéki képviselő nem volt jelen, mert bojkottálták a voksolást. A vitatott javaslatot a kétharmados többséggel rendelkező kormánykoalíció mindkét pártja – a Liberális Demokrata Párt (LDP) és a kisebbik Új Komeitó – támogatta az alsóházban.

A törvény elfogadása jelentős elmozdulást jelentene a japán biztonságpolitika eddigi, az önvédelmet előtérbe helyező irányvonalától. Lehetőséget teremtene arra, hogy Japán a kollektív önvédelem jegyében az Egyesült Államok vagy más baráti állam segítségére siessen egy fegyveres támadás esetén, még akkor is, ha Japánt nem érte támadás.

Ha a japán parlament felsőháza hatvan napon belül nem fogad el egy törvényt, vagy megvétózza azt, az alsóház egy újabb szavazás során kétharmados többséggel felülbírálhatja és hatályba léptetheti az adott jogszabályt.

A felmérés eredményei rávilágítanak arra, hogy a kormányfő támogatottsága a 2012 decemberi hatalomra kerülése óta csökkent, megfigyelők szerint az ország védelmi politikáját illető reformjai miatt.

A válaszadók 51,6 százaléka elégedetlen az Abe Sindzó miniszterelnök vezette kormány munkájával, 37,7 százalék pedig pozitívan értékelte azt. Egy hónappal ezelőtt még csak 43 százalék helytelenítette, 47,4 százaléka pedig támogatta a kormány politikáját.

Szerda este több ezren, a szervezők szerint mintegy hatvanezren tüntettek a törvényhozás épülete előtt a javaslat elfogadása ellen, több tiltakozó is összecsapott a helyszínre kirendelt rendőrökkel. Szombaton mintegy ötezer tüntető gyűlt össze a parlament épülete előtt.