Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem tervezi szíriai katonai jelenlétének kiterjesztését Washington

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. május 20. 19:04

Az Egyesült Államok nem terjeszti ki katonai beavatkozását Szíriában, de szükség esetén védekező jelleggel fel fog lépni – közölte James Mattis amerikai védelmi miniszter az amerikai hadsereg csütörtöki légicsapását követően, amelyet a szövetségeseik ellen vonuló egyik milíciára mértek.

„Nem növeljük szerepünket a szíriai polgárháborúban. De meg fogjuk védeni katonáinkat. Ez az egyik eleme a koalíciónak, amely nem csak amerikai katonákból tevődik össze, ezért amennyiben agresszívan lépnének fel ellenünk, úgy meg fogjuk védeni magunkat" – mondta Mattis.

hirdetés

Az amerikai harci repülőgépek a damaszkuszi rezsimet támogató egyik fegyveres csoportot bombázták, amely – egy nevének elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő szerint – az amerikaiak támogatta harcosok ellen vonult fel.

Szíriai aktivisták szerint a támadás a kormánypárti erők Tanf ellen vonuló konvoját érte a jordániai határ közeli sivatagban. Tanfban van az Egyesült Államok támogatta lázadók és szövetségeseik egyik tábora.

A Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) eközben közölte: képviselői felfüggesztik munkájukat a szíriai ellenzéki csoportok nagy részét tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC) küldöttségében, tekintettel arra, hogy nem látnak előrelépést a politikai rendezést szolgáló genfi béketárgyalásokon. A dokumentum szerint az SZSZ azért függesztette fel részvételét az ENSZ közvetítésével zajló tanácskozásokon, mivel nem lát stratégiai víziót a tárgyalási folyamatban.

A Törökország által támogatott Szabad Szíriai Hadsereg az egyik legnagyobb szíriai ellenzéki fegyveres csoportokat tömörítő ernyőszervezet, amely korábban a HNC-t támogatta. A HNC küldöttségének vezetője csütörtökön a damaszkuszi rezsimet ismét azzal vádolta, hogy nem tartja be a tavaly december óta hatályban lévő fegyvernyugvást.

A május 16-án kezdődött béketárgyalások hatodik fordulójának központjában egy konzultációs mechanizmus kidolgozása szerepel az új szíriai alaptörvény megvitatására. Ugyanakkor a HNC az idlíbi, homszi, hamai és a damaszkuszi külvárosi helyi tanácsok képviselőivel is egyeztetett Genfben a szíriai helyzetről. Az említett térségekben a rezsim ellenzéke szerint a tűzszünet dacára továbbra is harcok folynak. A tárgyalások mostani fordulója várhatóan május 19-én ér véget.

2016 óta az ENSZ-különmegbízott öt tárgyalási fordulót szervezett már Genfben, de egyik sem járt eredménnyel. Emellett korábbi fordulókban volt példa arra, hogy egyes ellenzéki szervezetek időlegesen kivonultak a tárgyalásokról.