Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem tudja az ENSZ, ki bombázta le a segélykonvoját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. december 23. 10:38

Nem tudta megállapítani az ENSZ-főtitkár által felállított vizsgálóbizottság, hogy kik hajtották végre szeptember 19-én az ENSZ-konvoj elleni légicsapást Szíriában, amelyben 18-an haltak meg.

A szerdán New Yorkban nyilvánosságra hozott jelentés szerint a testület „megállapította, hogy légicsapást mértek a segélykonvojra, de az elkövető vagy elkövetők kilétét lehetetlen meghatározni".
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztett dokumentum megállapítja, hogy kizárólag a szíriai vagy az orosz légierő, illetve az Egyesült Államok vezette koalíció gépei voltak képesek ilyen támadás végrehajtására, az ellenzéki haderő nem. A támadást legalább egy repülőgép hajtotta végre, többfajta fegyverrel. A bizottság arra sem talált bizonyítékot, hogy szándékos támadás történt, így az eset háborús bűnténynek sem minősülhet.

Szeptember 19-én támadás érte az ENSZ Törökországból érkező segélyszállító teherautóit a szíriai vörös félhold szervezet egyik központjánál az Aleppótól nyugatra fekvő, Urm al-Kubra településnél. A konvoj 78 ezer ember számára vitt élelmiszert és egészségügyi felszerelést. Az ENSZ-jelentés szerint a támadásban legalább tíz ember – köztük öt sofőr – meghalt, és legalább 22-en megsebesültek. A korábbi hírek viszont 18-an halottról szóltak. A humanitárius konvojt alkotó 31 teherautóból 17 megrongálódott, és a segélyszállítmány nagy része megsemmisült.

Az Egyesült Államok Oroszországot tette felelőssé a konvoj elleni légicsapásért, Moszkva viszont azt állította, hogy a támadás idején egy amerikai pilóta nélküli repülőgép tartózkodott a térségben. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szeptember végén állította fel a vizsgálóbizottságot az eset tisztázására.