Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem vehető biztosra, hogy zárva marad a balkáni migrációs útvonal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. április 19. 15:06

Az Európai Unió és Törökország közötti migrációs megállapodás nyomán jelenleg lezártnak tekinthető a nyugat-balkáni bevándorlási útvonal, azt azonban nem lehet biztosra venni, hogy ez a jövőben is így marad – közölte Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes az uniós védelmi miniszterek keddi luxembourgi tanácskozása után.

Az államtitkár az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta: a Magyarország és Szerbia között tapasztalható határsértések enyhén emelkedő számából is látható, hogy az embercsempész-hálózatok továbbra sem tettek le a nyugat-balkáni útvonal használatáról.
Hozzátette, az elkövetkező időben komoly kihívást fog jelenteni az Európai Unió számára a földközi-tengeri útvonal, amely továbbra is nyitva áll, és amelyet a jó idő beköszöntével feltehetőleg egyre többen próbálnak majd igénybe venni.

Vargha Tamás arról számolt be, hogy a keddi tanácsülésnek a migráció kérdése állt a középpontjában. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta az uniós külső határok védelmének fontosságát, és kitért arra is, hogy ki kell használni az európai biztonsági és védelmi együttműködés lehetőségeit annak érdekében, hogy valóban zárva maradjanak a határok az illegális bevándorlók és migránsok előtt.

A tanácsülésen emellett döntés született egy uniós katonai kiképző misszió felállításáról a Közép-afrikai Köztársaságban. A kétéves időtartamú küldetés célja a közép-afrikai hadsereg korszerűsítése, valamint elszámoltathatóságának és hatékonyságának növelése.
A találkozón megvitatták a hibrid fenyegetésekkel szembeni európai uniós fellépés kérdéseit is.


Címoldali fotó: archív