Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Német főkonzulátus nyílt Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 11. 10:58

Német főkonzulátus nyílt Afganisztánban. A Mazar-e Sharifban létrehozott diplomáciai képviseletet a német külügyminiszter avatta fel június 9-én, vasárnap.

Guido Westerwelle az ázsiai országban létrehozott első vidéki német külképviselet megnyitóján német sajtójelentések szerint hangsúlyozta: a főkonzulátus munkájának megkezdése azt jelzi, hogy Németország megbízható partner marad a Bundeswehr – a német hadsereg – alakulatainak kivonulása után is. A németek nem hagyják cserben Afganisztánt, és az együttműködés a katonai szerepvállalás után mindinkább polgári jelleget ölt majd – mondta a német külügyminiszter.

Westerwelle szombaton, az előre nem bejelentett látogatás első napján Kabulban tárgyalt Hamid Karzai afgán elnökkel, és szorgalmazta a reformok folytatását. Mindenekelőtt a jogállami intézmények kiépítésében és a korrupció elleni harcban van szükség nagyobb erőfeszítésekre, és előre kell mozdítani a politikai erők megbékélését – mondta a találkozó után. Hangsúlyozta: biztosítani kell, hogy a 2014-es elnökválasztás megfeleljen a demokratikus normáknak.
A német diplomácia vezetője kiemelte: az afganisztáni helyzet igen törékeny, és számolni kell azzal, hogy továbbra sem halad megbicsaklások nélkül a stabilizálódás és demokratizálódás folyamata, de a nemzetközi erők (ISAF) kivonulási menetrendje nem változik, a külföldi csapatok 2014 végéig távoznak az országból.

Németország számos nyugati államhoz hasonlóan egyre inkább távolságtartóan viszonyul a kabuli vezetéshez. Guido Westerwelle előtt csaknem egy évig a német kormány egyetlen tagja sem folytatott kétoldalú megbeszélést Hamid Karzaijal Afganisztánban, pedig több vezető német politikus járt az országban. Angela Merkel kancellár májusban látogatott Afganisztánba, de csak a Bundeswehr alakulatait kereste fel, és az afgán kormányt csak utólag értesítették a vizitről.

A NATO parancsoksága alatt álló ISAF-hoz Németország járul hozzá a harmadik legnagyobb kontingenssel az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után. Berlin évente nagyjából egymilliárd eurót költ a 2001-ben indított műveletre, amelynek célja a tálibok uralma alól felszabadult Afganisztán stabilizálása. Jelenleg 4200 német katona teljesít szolgálatot az országban. A tervek szerint a csapatkivonás után nagyjából 800 német katona marad Afganisztánban a helyi fegyveres erők képzése, fejlesztése céljából.