Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dunai hadihajósok

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. június 11. 12:04

Talán kevesen tudják, hogy a Magyar Honvédség Közép-Európában is egyedülálló képességekkel rendelkezik, hiszen hazánk folyóvizein hadihajókkal tudja ellenőrzi a vízi közlekedést

1595955608
Az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred hadihajós alosztálya az árvízi mentések során rendre kitűnőre vizsgázó rohamcsónakjai (a közismert „rocsók") mellett két, kifejezetten aknamentesítési feladatra kialakított hajótípust is alkalmaz. A hazai hadihajózás legnagyobb egységei az MS–25 típusú, folyami és partmenti tengeri hajózásra tervezett aknamentesítők. A Nestin NATO-elnevezésű hajókat Kubiczki András főtörzsőrmester, a hadihajós alosztály főtechnikusa és Sebestyén Tibor zászlós, az AM–31 DUNAÚJVÁROS főkormányosa közreműködésével mutatjuk be.

Az egykori Jugoszláviától vásárolt, Magyarországon 1981-ben hadrendbe állt, nálunk AM jelzést kapott hajóegységek közül jelenleg a DUNAÚJVÁROS, az AM–22 ÓBUDA, valamint az AM–32 DUNAFÖLDVÁR vethető be. Alapvető képességükként tarthatjuk számon, hogy a beépített (felderítő-, navigációs, rádió-) berendezések, az aknamentesítő és önvédelmi (KRAM, ADS–3R) felszerelések, illetve a fedélzeten található fegyverzet alkalmazása lehetővé teszi az aknahatással szembeni hatékony védelmet, biztosítja az aknák okozta harci sérülések megelőzését, illetve a saját aknafegyverzet bevetését is.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin június 14-én, pénteken megjelelő számában!)