Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németország 850 katonát küld az új misszióba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 21. 9:58

Németország egy legfeljebb 850 katonából álló alakulattal járul hozzá az Afganisztánban jövő januárban kezdődő új NATO-misszióhoz a kormány november 19-ei, szerdai döntése szerint.

A berlini vezetés korábban egy 800 fős alakulat felállítását helyezte kilátásba, és azért bővítette a létszámot, mert csak Németország hadserege rendelkezik megsebesült katonák kimentésére alkalmas helikopterrel mindazon államok közül, amelyek az új küldetés keretében Afganisztán északi régiójában tevékenykednek majd.

A küldetéshez a kormánynak még meg kell szereznie a törvényhozás alsóháza, a Bundestag felhatalmazását, amely heteken belül dönt az ügyben és várhatóan elfogadja a kormány indítványát.

A NATO vezette nemzetközi erő (ISAF) ISAF 13 esztendővel ezelőtt kezdődött afganisztáni megbízatása idén december 31-én lejár. Januártól az éveken át fejlesztett és képzett afgán erők veszik át a közép-ázsiai ország biztonsága fenntartásának feladatát, az ISAF helyébe pedig új, nagyságrendekkel kisebb létszámú nemzetközi misszió lép, amely nem harci feladatokra, hanem a kiképzésre, a tanácsadásra és a támogatásra összpontosít.

Az ISAF-hoz Németország járult hozzá a harmadik legnagyobb kontingenssel, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után. Berlin évente nagyjából egymilliárd eurót költött a műveletre, amelynek célja a tálibok uralma alól felszabadult Afganisztán stabilizálása. A Bundeswehr – a német hadsereg – katonáinak kivonása 2012-ben kezdődött, számuk azóta nagyjából 5000-ről 1500-ra csökkent.