Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO kibervédelmi gyakorlatot rendeztek

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. november 21. 10:37

November 17−21. között rendezték meg a NATO legnagyobb, rendszeres kibervédelmi gyakorlatát Tartuban, Észtországban, amelyen a Magyar Honvédség kijelölt szervezetei is képviseltetik magukat. A gyakorlaton a huszonnyolc tagország mellett hét partnernemzet is részt vesz az EU Kibervédelmi Törzzsel együtt.

1595982965

A gyakorlatot közel egyéves tervező- és szervezőmunka előzte meg. A megoldandó feladatok akár valósak is lehetnének, a napi életben előforduló helyzetek megoldását célozzák. A kibervédelmi gyakorlat nemzeti sajátossága, hogy a legutóbbi ilyen gyakorlatokhoz hasonlóan a BM Nemzeti Biztonsági Felügyelet NATO kibervédelmi összekötő szervezetként ismét aktív szerepet játszott a tervezésben és irányításban.

A kibervédelmi gyakorlatot megelőző négy, egymásra épülő előkészítő konferencia tette lehetővé a nemzeti és közös célok meghatározását, a szövetségi feladatrendszerhez igazodó, kitalált geopolitikai helyzeten alapuló közös fellépés eseménysorozatát.
A gyakorlaton hazánkat a Honvéd Vezérkar Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár kijelölt szervezeti elemei, a HM Jogi Főosztály és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat kijelölt állománya képviselte. A gyakorlaton megfigyelőként részt vettek a Kormányzati Eseménykezelő Központ munkatársai is.

1595982966

A magyarországi résztvevők részére a tartui központi megnyitóval párhuzamosan szervezett ünnepélyes megnyitón dr. Kassai Károly ezredes, a csoportfőnökség Elektronikus Információvédelmi Osztályának vezetője köszöntötte a résztvevőket Vass Sándor dandártábornok nevében.
A kibervédelmi gyakorlat a katonai üzemeltető állomány szempontjából a meglévő képességek tesztelésére, a folyamatok ellenőrzésére irányult. A szervezés során súlyozott alapelv volt, hogy a gyakorlatot a napi élet feladatait ellátó állománynak kell kiszolgálnia, gyakorlatspecifikus kiegészítésként csak egy nemzeti katonai koordinációs elemet kellett kialakítani.

A gyakorlat vezetősége Tartuban települt, ahol a résztvevők összekötőket delegálva biztosították a kapcsolattartást. Hazánk katonai nemzeti szakmai képviseletét két főtiszt látta el a csoportfőnökség állományából. A korábbi évekhez képest a legnagyobb változást a gyakorlatvezetésben bekövetkezett csere jelenti, ugyanis 2014-től ezt a feladatot a NATO Transzformációs Parancsnokság látja el. Az ACT szándéka, hogy a kibervédelmi gyakorlathoz a valódi helyzetnek megfelelő szimulációs környezetet biztosítson. Ezt célozza a NATO szeptemberi wales-i csúcstalálkozóján született megállapodás az észt védelmi minisztériummal, amely szerint a gyakorlat hátteréül szolgáló Virtuális Kibertér (Cyber Range) egyben NATO Virtuális Kibertérként is felhasználható. Ezzel a képességgel hosszú távon biztosítható szimulált környezetben a folyamatosan változó fenyegetettségekre való reagálás gyakorlása.

1595982966

A gyakorlat célja volt − a kibervédelmi szakmai technikai kihívásokon túlmutatva − a NATO-n belüli információáramlás fenntartásának biztosítása a rendelkezésre álló képességek koordinálása érdekében. A nemzetek közös felhasználást biztosító eszközök, eljárások alkalmazásával háríthatták el a felmerülő technikai problémákat. Lehetőség nyílt a NATO-szervezetek, -tagországok, illetve a partnerországok nemzeti kibervédelmi képességei közös, költséghatékony technikai megoldást biztosító együttműködésének tesztelésére és továbbfejlesztésére, új partnerek felkutatására.

Az idei kibervédelmi gyakorlaton a NATO stratégiai szintű partnerségi szándékának megfelelően lehetőség nyílt a nemzeti és nemzeti katonai eseménykezelő központok mellett a vállalati, oktatási, illetve kutatási intézmények képviselőinek bevonására is.
A tapasztalatok feldolgozása heteket vesz igénybe, a megszerzett tudást pedig be kell építeni az MH Kormányzati Célú Elkülönült Hírközlő Hálózat incidenskezelési eljárásrendjébe, a valós üzemeltetés támogatási rendszerébe.

1595982966

Fotó: Tóth László, illetve Honvéd Vezérkar Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség