Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németország nem küld katonákat Irakba és Ukrajnába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 23. 17:11

Németország Irakba és Ukrajnába sem küld katonákat – jelentette ki Angela Merkel német kancellár, a konzervatív CDU elnöke egy szászországi választási gyűlésen.

A szászországi Grimmában tartott CDU-rendezvényen elmondott beszédben a kancellár leszögezte, hogy a Bundeswehr – a német hadsereg – katonái nem vesznek részt fegyveres összecsapásokban Irakban. Ugyanakkor a kormány mérlegeli, hogy katonai kiképzőket küldjenek az Iszlám Állam nevű szélsőséges milícia feltartóztatásáért küzdő erők támogatására.

Az ukrán válsággal kapcsolatban Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a Bundeswehr semmilyen formában nem avatkozik be a folyamatokba, és a német kormány továbbra is a konfliktus békés, diplomáciai rendezésére törekszik. „Nem küldünk katonákat az ukrajnai gondok orvoslására" – idézte a kancellárt a Leipziger Volkszeitung című lap az online kiadásában.

Szerdán a berlini vezetés bejelentette, hogy Németország más nyugati államokkal együttműködve fegyverrel és lőszerrel támogatja a dzsihádisták ellen harcoló erőket.

Az ukrán válsággal kapcsolatban Németország következetesen azt szorgalmazza, hogy a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus résztvevői állapodjanak meg a fegyvernyugvásról és kezdjenek hozzá a konfliktus tárgyalásos rendezéséhez, az ukrán-orosz határon pedig az EBESZ közreműködésével állítsák helyre a rendet, hogy ne juthassanak be Oroszországból Ukrajnába fegyveresek és fegyverszállítmányok.

Szászországban augusztus 31-én tartományi törvényhozási (Landtag-) választásokat tartanak. A CDU a rendszerváltás óta az első számú politikai erő a tartományban, felmérések szerint akár abszolút is többséget szerezhet a drezdai Landtagban.