Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németország szállító repülőgépekkel támogatja a katonai akciót

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 16. 17:56

Németország szállító repülőgépekkel támogatja a Maliban Franciaország által indított katonai műveletet és humanitárius segítségnyújtásra is készen áll, csapatokat azonban nem küld az afrikai országba a berlini kormány január 16-ai, keddi bejelentései szerint.

Thomas de Maiziere védelmi miniszter közölte: Németország csapatszállító repülőgépekkel támogatja a fegyveres iszlamista ellenzéki csoportok elleni akciót, de a részletekről még nem döntöttek. A dpa hírügynökség értesülései szerint Berlin francia kérésre négy Transall katonai szállító repülőgépet és egy Boeing A310-es személyszállító repülőt bocsáthat rendelkezésre, ezekkel szállíthatják majd a nyugat-afrikai államok közösségének (ECOWAS) egységeit Maliba.

A kormány várhatóan kikéri majd a Bundestag – a törvényhozás alsóháza – hozzájárulását a gépek küldetéséhez. Fegyveres külföldi akcióhoz szükséges a Bundestag felhatalmazása. Az nem egyértelmű, hogy a szállító repülőgépek bevetése fegyveres akciónak minősül-e.

Az viszont biztosnak tűnik, hogy német katonákat nem küldenek Maliba. Angela Merkel kancellár kizárta ennek lehetőségét egy keddi rádióinterjúban, egyúttal hangsúlyozta, hogy Németország a logisztikai támogatás mellett humanitárius segítséget is nyújthat.

A mali elnök Franciaország és az ENSZ segítségét kérte, miután iszlamista lázadók múlt csütörtökön elfoglalták a fővárostól, Bamakótól 600 kilométerre fekvő, stratégiai fontosságú Konna várost. Párizs ezt követően, múlt pénteken indította el katonai akcióját.