Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Grúzia: a magyar részvétel tapasztalatai a békemissziókban

Szöveg: Máténé Aranykovács Andrea |  2013. január 16. 16:48

A Honvéd Kulturális Központ és a Magyar Hadtudományi Társaság közös szervezésében megrendezett Mindenki Hadtudománya Szabadegyetem előadás-sorozat legutóbbi rendezvényét a napokban tartották a kulturális központ Gobelin termében.

1595947822

Ezúttal Székely György önkéntes műveleti tartalékos alezredes – aki 2008-ban az abház oldali szektor parancsnokaként látott el katonai megfigyelői szolgálatot Grúziában – „A magyar részvétel tapasztalatai békemissziókban" címmel tartott előadást.

Az érdeklődők megtudhatták, hogy a nemzetközi szervezet fegyvertelen katonai megfigyelői milyen műveletek alkalmazásával igyekeztek az 1994-es moszkvai tűzszüneti egyezmény előírásainak érvényt szerezni.

Kiderült, a megfigyelők feladatai közé tartozott az abház és grúz felek szétválasztásának felügyelete; a Független Államok Közössége fegyveres békefenntartó erői tevékenységének nyomon követése; a csapatmozgások megfigyelése; a nemzetközi egyezmények megsértésének kivizsgálása, valamint együttműködés a humanitárius szervezetekkel a menekültek visszatelepülésének elősegítése érdekében.

A 2008-as dél-oszét válság, vagyis az ötnapos háború jelentősen befolyásolta az UNOMIG felelősségi körzetében kialakult helyzetet is, amelynek során az erőviszonyok átrendeződtek, és a misszió mandátumát 2009-ben már nem hosszabbították meg – hangzott el az előadáson.

1595947822