Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzeti napot rendeztek Norfolkban

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. október 29. 11:52

Nemzeti napot és ünnepi megemlékezést tartottak a norfolki NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokságon (NATO ACT) szolgálatot teljesítő magyar katonák és hozzátartozóik a napokban. Akárcsak az előző években, idén is az osztrák és cseh kollégákkal közösen emlékeztek meg a három ország egy-egy jeles történelmi eseményéről.

Az ünnepséget mindig október második felében rendezik meg, hiszen olyan kiemelkedő események történtek ekkor, amik méltó alkalmat nyújtanak az emlékezésre. A kijelölt dátum magyar vonatkozását nemzeti ünnepünk, az 1956-os októberi forradalom évfordulója jelenti.

1596022263

A rendezvényt a nemzeti összekötő képviseletek vezetői ünnepi beszédükkel nyitották meg. Magyar részről Juhász István ezredes az 1956-os hősök szerepének fontosságát emelte ki. Hangsúlyozta: a magyar emberek tettükkel a függetlenségükért küzdöttek, fellépésükkel a szabadságvágyukat fogalmazták meg az elnyomó diktatúrával szemben. Áldozatvállalásukkal hozzájárultak szabadságunk kivívásához, ahhoz a felbecsülhetetlen jelentőségű jogunkhoz, amit 33 évvel később, a harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásától újból magunkénak tudhatunk. Ma független államként az Európai Unió közösségéhez és az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetéhez tartozunk. 1956 szereplői hősiességükkel, önfeláldozásukkal a kor számos – a szovjet csapatok által megszállt – országát inspirálták, és példát mutattak nemcsak a jelenkor emberének, de a jövő generációjának is.

A rendezvényen részt vett Manfred Nielson admirális, a NATO Transzformációs Parancsnokság parancsnokhelyettese, Graham Stacey légierő marsall, a parancsnokság törzsfőnöke, és Jack Johnson, Jr. vezénylőzászlós is.

1596022263


Fotó: MH Nemzeti Összekötő Képviselet (Norfolk)