Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzeti párbeszédet sürget az egyiptomi hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 13. 9:57

Nemzeti párbeszédre szólította fel az egymással szemben álló politikusokat a hadsereg nevében az egyiptomi védelmi miniszter, hogy megpróbálják megoldani az egyre mélyülő belpolitikai válságot.

Abdel-Fattah esz-Szisszi december 12-én, szerda délutánra tárgyalásra hívta meg az összes politikai tömörülés képviselőit – jelentette az egyiptomi hírügynökség. Az országban a tervek szerint szombaton szavaznak az új alkotmányról, amelyet nagy sietve fogalmazott meg az iszlamisták által uralt alkotmányozó gyűlés. Az iszlamista jogrendet elutasító ellenzék a szavazás elhalasztását követeli az elnöktől.

Egyiptomban kedden az új alkotmány hívei és ellenfelei is tüntettek. Kilencen megsérültek, amikor álarcos fegyveresek belelőttek a Tahrír téren összegyűlt tömegbe. Egy másik csoport az elnöki palotához vonult, de nem tudta megközelíteni, mert katonák, tankok és szögesdrót veszi körül. Az elnök hívei Kairó egy másik pontján, a Rabaa mecsetnél rendeztek egy még népesebb nagygyűlést, és követelték az iszlám jogelvek alkalmazását, amit az alkotmánytól várnak. A tömegben a sok egyiptomin kívül Szaúd-Arábia lobogója is feltűnt.

A légierő sportközpontjában megtartandó szerdai tanácskozásra szóló meghívást elküldték Mohamed Murszi államfőnek, a kormánynak, a politikai csoportosulások vezetőinek, a „forradalom ifjainak", az al-Azhar szunnita egyetemnek, a kopt egyháznak, bíróknak, ügyvédeknek, újságíróknak és más ismert közéleti személyiségeknek, így sportolóknak is.

A hadsereg felszólítása körül zavar alakult ki a tájékoztatásban.

Murszi elnök szóvivője szerint nemzeti párbeszédet csak az államfő hirdethet meg, a hadsereg felhívása csak társadalmi párbeszédre vonatkozik, és nem biztos, hogy Murszi részt vesz benne.

Egy esti sajtótájékoztatón maga a felhívást kiadó védelmi miniszter is visszakozott, és kijelentette: a tanácskozáson nem politikával fognak foglalkozni. „Nem fogunk beszélni a politikáról, sem a népszavazásról, csak mint egyiptomiak ülünk le egymással" – mondta.

Az egyiptomi bírák szövetsége kedden elutasította, hogy felügyelje a szombati népszavazást, azaz a nevét adja hozzá. A tagok 90 százaléka ez ellen szavazott – mondta a szervezet elnöke.

A bírák véleménye és döntése valószínűleg nem akadályozza meg a referendum megtartását, de kétségek merülhetnek fel miatta az alkotmányozási folyamat legitimitását illetően.