Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világok harca Nándorfehérvárnál

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Rácz Tünde |  2024. július 23. 8:07

„Magyarországnak erős lelkű és akaratú, jól képzett és jól kiképzett katonákra van szüksége” – fogalmazott Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a nándorfehérvári diadal 568. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen, a budai Várban, július 22-én, hétfőn.

Az államtitkár felidézte: 1456. július 22-én a Hunyadi János, Kapisztrán János és Szilágyi Mihály vezette keresztény sereg világra szóló győzelmet aratott a Magyar Királyság kapuját jelentő Nándorfehérvár alatt, ahol már tizennyolc napja tartottak az egyesült magyar sereg II. Mehmed török szultán túlerőben lévő csapatai ellen folytatott harcok. „Nándorfehérvár nem csak katonai győzelmet jelentett egy szomszédos hatalom felett, hanem két világ összecsapását is a Duna és a Száva összefolyásánál. A várvédők önfeláldozása nem volt hiábavaló. Nándorfehérvár hősei jelentős sikert értek el, hiszen a győzelemmel a Magyar Királyság déli határvidékére nehezedő török nyomás több évtizedre jelentősen enyhült” – értékelte a parlamenti államtitkár a mai szerb főváros, Belgrád egykori vára – vagyis a Kalemegdán-erőd – mellett végrehajtott bravúros katonai sikert.

„Nekik köszönhetjük, hogy önálló, független nemzetként, magyarokként, keresztény értékekkel és identitással több mint ezer esztendeje Európa közepén élhetünk” – méltatta a várvédők önfeláldozását, akik mintegy hetven esztendőre megállították az Oszmán Birodalom az európai kontinens szíve felé történő előre nyomulását.

w2024.07.22.nandorfeharvari megemlekezes rt (5)

Vargha Tamás szerint a diadal annak is bizonyítéka, hogy a vár ereje nem csak a kövek, hanem a védők szívének és lelkének erejében gyökerezik. „Ha a hit és a hazaszeretet kitartással és elszántsággal párosul, akkor egy maroknyi sereg számára sem létezhet vesztes csata. Ez pedig jól példázza, hogy hazánknak minden korban elkötelezett, hazáját szerető, erős lelkű és akaratú, jól képzett és jól kiképzett katonákra van szüksége” – tette hozzá, kiemelve, hogy a magyar kormány ebben a szellemben építi újjá az 1848-ban létrehozott Magyar Honvédséget. Mint fogalmazott, az előző hónapban indult Szeretem, megvédem! elnevezésű országos tartalékos toborzókampány is arra világít rá, hogy Magyarországnak szüksége van a modern hadászati eszközökre, de a hazájukat szerető katonákra is.

Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese portálunknak arról beszélt az eseményt követően, hogy a nándorfehérvári diadal nem csak a magyar fegyveres katonai testület, hanem a világ összes hadereje számára megmutatja, hogy egy létszámában csekély haderő miként képes parádés diadalt aratni egy jelentősebb haderő felett. „A Hunyadi János vezette középkori sereg győzelme – többek között hazaszeretetből és kitartásból is – példát mutat a Magyar Honvédség számára és felvillantja, hogy miként kell megvédenünk Magyarország szuverenitását” – jelentette ki a katonai elöljáró.