Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi hadgyakorlat kezdődött a mali határnál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 22. 9:02

Nagyszabású hadgyakorlat kezdődött több mint ezer amerikai, európai, afrikai és arab katona részvételével február 20-án, szerdán Mauritánia délkeleti részén, a Mali határ közelében – közölte a mauritániai hadsereg szóvivője.

Az Egyesült Államok által 2000 óta szervezett, idén a Flintlock 2013 kódnevet kapott hadgyakorlat három hétig tart, és húsz ország mintegy 1100 katonája vesz részt benne – mondta Mohamed Uld Bejda.

A hadgyakorlatban egyaránt részt vesznek szárazföldi és ejtőernyős alakulatok. A műveletek célja, hogy erősítsék a hadgyakorlatban részt vevő erők harcképességét a nem hagyományos fenyegetésekkel szemben – mondta még a szóvivő.

A hadgyakorlatot Mauritánia délkeleti részén tartják, a Malival közös határ közelében, ahol francia és afrikai egységek több mint egy hónapja hadműveletet folytatnak az Észak-Malit 2012-ben elfoglaló, az al-Kaidával kapcsolatban álló iszlamista fegyveresek ellen.

Uld Bejda ezredes szerint a hadgyakorlatnak semmi köze a szomszédos Maliban történtekhez, azt már 2011 óta tervezik.

George Bristol, az amerikai erők afrikai különleges hadműveleteinek (Africom) vezérkari főnöke elismerte, hogy a Flintlock „a világban zajló események függvényében taktikát változtat".

A hadgyakorlaton több olyan ország – Franciaország, Szenegál, Nigéria, Csád, Niger és Burkina Faso – is részt vesz, amely csapatokat küldött Maliba.

Címkékgyakorlat