Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi sajtóvisszhang a kelet-ukrajnai helyzetről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 21. 16:33

Nagy terjedelemben foglalkozott a nemzetközi sajtó február 20-án, pénteken a kelet-ukrajnai válság fejleményeivel, egyebek mellett azzal, hogy továbbra sem enyhülnek az összecsapások a térségben, és Petro Porosenko ukrán elnök felvetette, ENSZ-felhatalmazással európai uniós rendőri missziót kellene indítani Kelet-Ukrajnába.

A kijevi Szevodnya című napilap pénteken az ukrán államfő felvetésére reagálva úgy vélte, hogy amiről mindenki régóta beszél a kelet-európai országban, most megtörtént: Porosenko azt mondta, a Donyec-medencében zajló konfliktus megoldásához szükség van arra, hogy nemzetközi kontingenst vessenek be. „Naivitás lenne azt gondolni azonban, hogy a rendőri misszió megszabadítaná a harcosoktól a Donyec-medencét. Inkább fordítva: befagyasztaná a konfliktust. Mindenesetre Ukrajna így éveket nyerhetne magának arra, hogy erősítse hadseregét – ahogy Horvátországban történt az 1990-es években" – jegyezte meg a Szevodnya.

A Le Monde című francia napilap a kelet-ukrajnai összetűzések fokozódását kommentálta pénteken. Úgy vélte, az oroszbarát szeparatisták folytatni fogják a háborút, és következő céljuk az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol városa lehet. „Az az igazság, hogy mindkét oldalnak hosszú fegyveres konfliktusra kell felkészülnie" – vélte a Le Monde.

A Hospodárské noviny című cseh gazdasági lap szerint az ukrán társadalom nemzeti és nyugati identitását a korábbi oligarchákkal vívott harcban, majd az Oroszországgal szembeni véres küzdelemben találta meg. Az újság ezután feltette a kérdést, miért ígért Brüsszel és Washington az ukránoknak EU-tagságot, valamint teljesíthetetlen NATO-tagságot. „Tudniuk kellett, hogy ez a nukleáris fegyverekkel bíró Oroszországgal szembeni konfliktushoz vezet" – jegyezte meg a Hospodárské noviny.

A Pravo című prágai újság úgy vélte, a kelet-ukrajnai Debalceve eleste újabb előreláthatatlan, akár katasztrofális eseményeket is előidézhet. „Az ukrán hadsereg veresége és az egyre mélyülő gazdasági válság összeroppanthatja a kelet-európai államot. Egyáltalán nem zárható ki, hogy a radikális nacionalista erők átvegyék a hatalmat. Egy évvel a kijevi Majdan téren tartott első demonstrációk után Ukrajna a korábbi Jugoszláviához hasonlít" – jegyezte meg a Pravo.

Az El Mundo című spanyol újság a minszki megállapodás be nem tartására adott lehetséges válaszokat mérlegelte. Miközben az Egyesült Államok felvetette az Ukrajnának való fegyverszállítások lehetőségét, ezt az EU kizárta, mivel ez a felek közötti konfliktus veszélyes mértékű fokozódásához vezetne. A spanyol lap szerint így jelenleg az egyetlen megoldásnak az tűnik, ha hatékonyabb szankciókkal gazdaságilag „fojtják meg" Oroszországot.

A Gazeta Wyborcza című lengyel napilap úgy vélte, a Nyugat túl könnyen adta fel Debalceve ügyét. „Francois Hollande (francia elnök) hirtelen úgy döntött, az a legjobb, ha fenyegető kijelentésekre szorítkozik. Angela Merkel német kancellárnak nyilvánvalóan nagyobb gondot okozott az eset, mivel már másodszor érezhette magát Putyin miatt megcsalatva. Porosenko azonban megkönnyítette a dolgukat, mivel a Kijevben elmondott harcias kijelentései ellenére nem minősítette Debalceve ostromát a fegyvernyugvás megsértésének" – jegyezte meg a lengyel lap.