Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Netanjahu: Hatalmas katonai és diplomáciai sikert értünk el

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 28. 18:27

Izrael hatalmas katonai és diplomáciai sikert ért el, és győzött a gázai fegyveres szervezetek elleni hadműveletben – mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök augusztus 27-én, szerda este rendkívüli televíziós nyilatkozatában.

Netanjahu kijelentette, hogy a Gázát uraló Hamász radikális palesztin szervezet fennállása óta a legnagyobb csapást szenvedte el, mintegy ezer harcosát elvesztette, köztük több katonai vezetőjét. Felszámolták a szervezet Izraelbe vezető alagútjait, és Jeruzsálem elérte a hadjárat megindításakor kitűzött célját, a tartós nyugalom biztosítását az ország lakói számára.

A Hamász a tűzszüneti tárgyalásokon is vereséget szenvedett az izraeli kormányfő szerint, mert semmit sem kapott meg abból, amit a fegyvernyugvásért cserébe kért, és bele kellett egyeznie a harcok feltételek és időhatár nélküli beszüntetésébe.

A kormányfő azt mondta: Jeruzsálem csak a humanitárius helyreállításba egyezett bele, de ezzel mindig is egyetértett Izrael. A Hamász azon céljai ugyanakkor nem teljesültek, hogy a Gázai övezetben légi és tengeri kikötő létesüljön, illetve kiengedjék a szervezet Izraelben börtönbe zárt tagjait – mondta Netanjahu.

A Móse Jaalon védelmi miniszterrel és Beni Ganc vezérkari főnökkel közösen tartott, minden izraeli tévécsatorna által élő adásban közvetített sajtótájékoztatón a miniszterelnök hangsúlyozta az izraeli civilek egységes kiállásának meghatározó szerepét a hadsereg és a hadművelet mellett, és megköszönte a fegyveres erők helytállását.

Jaalon a háborút lezáró beszédében a Hamász győzelmi jelentésének figyelmen kívül hagyására szólított fel, és megígérte, hogy mindent elkövetnek a két elrabolt katona földi maradványainak visszaszerzéséért.

Előzőleg a kettes tévécsatorna egy friss közvélemény-kutatás eredményeit ismertette, amely szerint az izraeliek 54 százaléka ellenzi, s csak 37 százaléka támogatja a tűzszünetet. A felmérés alapján 59 százalék elégedetlen Netanjahunak a hadjárat idején hozott döntéseivel.

Délután Avigdor Liberman külügyminiszter azért ostorozta Facebook-oldalán a gázai harcokat lezáró határozatlan idejű tűzszünetet, mert szerinte Izraelnek nem szabadna politikai megállapodást kötnie a Hamásszal.

Tilos megbíznunk az ilyen megvetendő gyilkosokban. Ezért szemben állunk a fegyvernyugvással, amely lehetővé teszi a Hamász számára a megerősödést, és azt, hogy a jövőben ismét harcot vívjon Izraellel, a neki kényelmes időpontban. Amíg a Hamász hatalmon lesz, addig megmarad a rakéták és az alagutak jelentett fenyegetés, és meg kell róla bizonyosodnunk, hogy a tűzszünettel nem jutnak politikai előnyökhöz. Csak akkor lehet majd megállapodásra jutni, ha megszabadítottuk a Közel-Keletet és a palesztinokat a Hamász fenyegetésétől" – írta Liberman.

Nemcsak Izrael, de Gáza vezetői is bejelentették győzelmüket. Iszmáil Haníje, a Hamász politikai elnökhelyettese és volt gázai miniszterelnök is megjelent a szervezet szerda esti gázai győzelmi ünnepségén. Haníje az izraeli hadjárat megindulása, július nyolcadika óta először jelent meg a nyilvánosság előtt. A Hamász gázai politikai vezetője palesztin szempontból győzelemként értékelte az elmúlt ötven nap hadviselését. „Gáza győzött, és ez megnyitja az utat Jeruzsálem felé" – mondta.