Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadifogolynapló – százéves blog indul a honvedelem.hu-n

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. augusztus 28. 18:00

Új sorozat indul a mai napon a honvedelem.hu-n. Blogot indítunk, amiben az első világháború mindennapjaiba kalauzoljuk el olvasóinkat. E blognak azonban van egy érdekessége: nem ma élő szerzők írják, hanem egy, a háborús eseményekben részt vevő, harcoló, majd hadifogságba eső magyar önkéntes emlékiratait jelentetjük meg. Napra pontosan száz esztendővel a leírt események után…

E rendkívül érdekes dokumentum, Hermann Ernő első világháborús hadi- és hadifogolynaplója néhány hónappal ezelőtt került a Zrínyi Kiadóhoz. A mintegy 2500 gépelt oldalt kitevő napló több mint négy év eseményeit mutatja be. Felidézi az érzéseket, a reményt, a megpróbáltatásokat és a hétköznapokat, amelyeket a katonák a csatamezőn, a hadifoglyok pedig a szibériai táborokban éltek meg. A napló szerkesztett változatát júniusban adta ki könyv formájában a Zrínyi Kiadó.

A blogon a mai naptól − egészen 2018. november 17-ig − mindennap egy-egy új bejegyzést teszünk közzé. Felidézve a száz évvel ezelőtti történéseket, valamint tisztelegve a hősök és az áldozatok emléke előtt.