Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nőket és gyerekeket is kiszabadítottak a nigériai terroristák fogságából

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. július 30. 18:53

A hadsereg kiszabadított harminc embert a Boko Haram terrorszervezet fogságából – közölte július 28-án, kedden a nigériai szárazföldi erők parancsnoksága. A hadműveletet az ország északkeleti részén fekvő Dikva településnél hajtották végre. A túszok között 21 gyerek és hét nő is volt.

A saría (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram évek óta harcol Nigéria északi részén. A „nigériai táliboknak" is nevezett terrorszervezet neve hausza nyelven azt jelenti, a nyugati tan tilos, tagjai szentségtörésnek tartják az oktatást.

A nigériai keresztények és a „mérsékelt" muszlimok ellen évek óta egyre kegyetlenebb támadásokat intéző Boko Haram az Iszlám Államhoz hasonlóan saját „kalifátus" létrehozására törekszik, sőt, idén márciusban még hűséget is esküdött a Szíriában és Irakban gyilkoló Iszlám Államnak.

A Boko Haram Csádból toboroz embereket, hogy megőrizze az elfoglalt északkelet-nigériai települések feletti uralmát, de a szomszédos Kamerunba is rendszeresen behatolnak.

Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport tavaly nagyjából tízezer ember halálát okozta. A 175 milliós Nigéria az afrikai kontinens legfontosabb olajtermelő országa és legnagyobb gazdasága. Becslések szerint a nigériaiak körülbelül fele muszlim, 40 százaléka keresztény és 10 százaléka a helyi törzsi vallások követője.