Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyomás alatt a kongói lázadók, kivonulnak Gomából

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 29. 13:29

Az erős diplomáciai nyomás alá került kongói lázadók beleegyeztek abba, hogy elhagyják Goma várost, de a megszabott határidőhöz képest csak néhány nappal később.

A Március Mozgalom (M23) nevet viselő lázadószervezet katonai parancsnoka, Sultani Makenga tábornok november 27-én, kedden bejelentette, hogy legkésőbb három napon belül kivonulnak az ország keleti részének stratégiai fontosságú városából.

A térség országainak államfői szombaton felszólították a lázadókat, 48 órán belül vonuljanak ki legalább 20 kilométerre északra az egy hete elfoglalt Gomából, cserébe a kinshasai vezetés figyelembe veszi a „legitim" követeléseiket.

A mozgalom politikai vezetője, Jean-Marie Runiga kevésbé határozottan nyilatkozott a kivonulásról az Észak-Kivu tartomány székhelyén tartott sajtótájékoztatóján. „Az M23 rövidesen elhagyja Gomát, ha a kormányzással, az igazságossággal és az emberi jogokkal kapcsolatos követeléseit teljesítik" – mondta Runiga, hozzátéve, hogy akkor vonulnak ki Gomából, ha Joseph Kabila elnök nemzeti szintű tárgyalásokat hív össze, elengedi a politikai foglyokat, és feloszlatja a választási bizottságot.

Lambert Mende kormányszóvivő máris elutasította a követeléseket. „Ez komédia. A térség vezetői elfogadtak egy dokumentumot. Ha mindennap új követelésekkel állnak elő, nevetségessé válnak" – mondta.

Kedden nem volt jele annak, hogy a lázadók kivonulni készülnének Gomából, és továbbra is az ellenőrzésük alatt tartották a város stratégiai létesítményeit.

Címkékjog