Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hasznos tapasztalatszerzés

Szöveg: Németh Szilvia százados |  2012. november 29. 14:25

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar felsőfokú vezetőképző tanfolyama szakmai napon vett részt a közelmúltban Veszprémben, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központnál (MH LVIK). A vendégeket Szücs József mérnök ezredes, a központ parancsnoka fogadta és kísérte a látogatás során.

Az MH LVIK és az MH 54. Veszprém Radarezred bemutatását követően az osztály megtekintette a Sziklában települő légiirányító központot, valamint a hadműveleti központot. Ennek során betekintést nyertek az ott szolgálók feladatrendszerébe és alkalmuk volt végigkövetni egy gyakorlást is.

1595945476

A látogatás kapcsán dr. Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes elmondta: a jelenlegi osztály a vezetőképzés modernizált, egyéves programját hajtja végre. Az első három hónapban elsősorban társadalmi és biztonságpolitikai ismereteket hallgattak a résztvevők, majd ezt követően kezdődött a Magyar Honvédség csapatainak meglátogatása.

A csapatlátogatások sok szempontból nyújtanak hasznos tapasztalatot a csoportnak. Valós képet kapva ismerhetik meg az adott katonai szervezet konkrét feladatrendszerét, eljárásrendjét, a katonai vezetők módszereit és az üzemeltetési tapasztalataikat. Fontos hozadéka a látogatásoknak, hogy a más fegyvernemi alapképzettségű hallgatók autentikus információkhoz jutnak az adott szervezetről. A tanfolyam egyik fő célkitűzése, hogy a hallgatókban kialakuljon egy előrelátó, stratégiai és összhaderőnemi gondolkodás, amelyhez ezek a tapasztalatok nagymértékben hozzájárulnak.

Juhász István ezredes a vezetőképző tanfolyam hallgatóinak egyöntetű véleményét megfogalmazva hozzátette: az MH LVIK parancsnoka nagyon büszke lehet fiatal, dinamikus, jól képzett és elkötelezett állományára, valamint arra a magas szakmai színvonalra, amelyen hazánk légtér-szuverenitásának megőrzése érdekében végzik szolgálatukat.

1595945476