Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama benyújtotta a kongresszusnak a szíriai beavatkozást jóváhagyó határozat tervezetét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 2. 8:46

Elküldte az amerikai kormányzat a kongresszusnak augusztus 31-én, szombaton azt a határozati javaslatot, amely felhatalmazná Barack Obama elnököt, hogy katonai erőt vessen be Szíria ellen. Szavazás mindazonáltal az elkövetkező héten nem várható.

Az elnök maga jelentette be szombaton, hogy az elvi döntést már meghozta a Szíria elleni katonai fellépés elindításáról, de ennek végrehajtásához kéri a kongresszus felhatalmazását. Mint a Fehér Ház közölte, még aznap el is küldte a határozat tervezetét a képviselőknek és a szenátoroknak.
A javaslat utal arra, hogy a kormányzat meggyőződése szerint Bassár el-Aszad elnök rezsimje augusztus 21-én több mint ezer ember halálát okozta vegyi fegyver bevetésével. A szöveg szerint az amerikai katonai válasz célja az lenne, hogy „elrettentse, csorbítsa, megelőzze és leépítse" a szír rezsim képességét vegyi fegyverek alkalmazására.
A tervezet tartalmazza azt a kitételt is, hogy a szíriai válságra csak politikai úton lehet megoldást találni.

A javaslat elküldését követően szenátorok jelezték, hogy a szenátus már jövő héten foglalkozik Szíria témájával. A testületben egyebek között nyilvános meghallgatásokat rendeznek.
Harry Reid, a demokrata szenátorok vezetője közleményében azt is bejelentette, hogy a testület – Obama kérésének megfelelően – legkésőbb a szeptember 9-vel kezdődő héten szavaz a határozatról.

Korábban a képviselőház republikánus elnöke, John Boehner úgy nyilatkozott, hogy ugyanezen a héten a képviselők is döntést hozhatnak az ügyben.

Megérti és támogatja Obama döntését a brit miniszterelnök

Megérti és támogatja az amerikai elnök Szíriával kapcsolatos döntését a brit miniszterelnök.

Barack Obama amerikai elnök augusztus 31-én, szombaton jelentette be, hogy a kongresszus felhatalmazását kéri a Szíria elleni, általa már elvileg jóváhagyott katonai fellépéshez.

David Cameron késő esti Twitter-üzenetében hangsúlyozta, hogy megérti és támogatja Obama álláspontját.

A brit parlament csütörtök este nem támogatta a Szíria elleni esetleges beavatkozást. A képviselők 285-272 arányban szavazták le a katonai műveletet támogató javaslatot.

A brit kormányfő – aki a szavazást megelőzően a Washington által szorgalmazott beavatkozás egyik fő támogatója volt – kijelentette: tiszteletben tartja a képviselők döntését. „Ennek megfelelően fogok cselekedni" – tette hozzá.